Ove godine bez festivala
33

U Mostaru obilježena 97. godišnjica smrti Alekse Šantića

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Polaganjem cvijeća na grob Alekse Šantića u Mostaru, uz čitanje poezije i evociranje sjećanja obilježena je 97. godišnjica smrti najpoznatijeg mostarskog i bosanskohercegovačkog pjesnika.

Čuvajući lik i djelo velikog pjesnika Alekse Šantića, uz polaganje cvijeća Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Mostar organiziralo na njegovom grobu i recital mladih pjesnika.

Kada govorimo o Šantićevim djelima, neizostavne su antologijske pjesme "Ostajte ovdje", "Emina", "Veče na školju", "Ne vjeruj", "Pretprazničko veče", ali neizostavan je i govor o njegovoj ljudskoj veličini, o čovjeku nadaleko poznatom po tome koliko je volio svoj grad i sve ljude.

To su teme neizbježne u pjesnikovom gradu, kao i okupljanja mladih iz svih krajeva regije, ali danas su skupovi u puno manjem broju, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, zbog čega je odgođeno i održavanje finala Internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika.

Generalni sekretar mostarske "Prosvjete" Goran Kosanić, koji je ujedno i direktor festivala, nam kaže da će se finale Internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika održati na dan rođenja Alekse Šantića.

"Festivalski program bit će upriličen u periodu od 26. do 28. maja 2021. godine", kazao je Kosanić. Naglašava da je iznimno veliki interes za Šantićev festival djece pjesnika, te da je na javni konkurs stiglo više od 1.500 radova učenika osnovnih škola iz svih država regiona.

"Na dosadašnja izdanja ovog festivala u Mostar je došlo više od 200 mladih pjesnika iz svih država regiona, finalista festivala. Još veći uspjeh je što su neki učesnici, podstaknuti uspjehom na festivalu, izdali i svoje prve knjige i nastavili putem izgradnje života u kulturi", podsjetio je Kosanić.

Cvijeće je na grob velikog pjesnika položeno u organizaciji Crkvene opštine mostarske, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", Gradskog odbora Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle", uz služenje parastosa na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru.