Nakon 25 godina
0

U Londonu pronađena ukradena slika Henrija Matissea vrijedna milion dolara

FENA
Ukradenu sliku Henrija Matissea, čija je vrijednost procijenjena na milion dolara, pronašao je specijalista za otkrivanje umjetničkih djela u Londonu.

Slika Le Jardin (Vrt), ukradena je je iz Muzeja savremene umjetnosti u Stockholmu tokom pljačke u ranim jutarnjim satima 11. maja 1987. godine. Sudeći po izvještajima iz tog vremena, ostvareni su pokušaji da se slika ponovo proda muzeju za ogromne sume novca.

Otkriće je uslijedilo nkon što je trgovac umjetninama ponudio sliku poljskom kolekcionaru neposredno uoči Božića. Prije nego što je došao do slike, Charles Roberts iz agencije Charles Fine Arts, pretražio je po Registru izgubljenih umjetnina (ALR), bazi podataka ukradenih, nestalih i opljačkanih umjetničkih djela.

Kada je potvrđeno da je riječ o ukradenoj Matisseovoj slici, umjetnički rad predat je direktoru ALR-a Christopheru Marinellu, koji je uspješno dogovorio vraćanje slike britanskim vlastima.

"Nije bilo nikakvih isplata, nije bilo nikakvih prisilnih metoda", izjavio je Marinello za BBC.

Rođen u Francuskoj, Henri Matisse u početku je vježbao crtajući grčke i rimske kipove, ali je kasnije promjenio stil nakon što ga je privukao impresionizam.

On je bio blizak prijatelj s Picassom i pomagao mu je u stvaranju pokreta Fovizma, koji je bio kratkog vijeka.

Slika francuskog impresioniste sada se nalazi na sigurnom. Ona će biti uručena švedskom ministarstvu kulture kako bi je vratilo muzeju u Stockholmu u narednim sedmicama.