Kultura
0

U Londonu otvoren Treći festival bosanskog filma

FENA
Treći festival bosanskog filma otvoren je u četvrtak u Riverside Studios, jednoj od vodećih kulturnih institucija u Londonu.

U organiziciji Bosanskog Instituta, a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, ovaj program je u britansku prijestolnicu donio najbolje nove igrane te kratke filmove bh. režisera i producenata.

Festival je otvoren filmom “If I Wasn’t Muslim”, reditelja Damira Nikšića, nakon čega je prikazan igrani film “Go West” Ahmeda Imamovića. Nakon filma, uslijedio je razgovor s producentom filma Samirom Smajićem, koji je vodio Brian Whitaker, urednik The Guardiana za Bliski istok.

U narednim danima, u okviru festivala bit će prikazano 13 filmova, ukjučujući i film “Grbavica” Jasmile Žbanić, koji je na repertoaru u petak, 1. decembra. Nakon projekcije, bit će upriličena i diskusija s nagrađivanom rediteljkom i fotoreporterkom Fionom Lloyd-Davies, koja je izvještavala o djeci žrtvama silovanja u BiH te nagrađivanim fotografom Paulom Loweom, čija najnovija knjiga nosi naziv “Bosnians”.

Distribucija filma “Grbavica” u kinima u Velikoj Britaniji počinje 15. decembra . Povodom festivala, u izdanju britanskog časopisa The Independent, u petak je izašao i članak o bh. kinematografiji, saopćeno je.