LIDF2011
0

U Londonu evropska premijera filma ”Koliko visoko je nebo”

FENA
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma LIDF2011, koji počinje sutra u Londonu, bit će održana 19. maja evropska premijera filma Sulejmana Mulaomerovića ”Koliko visoko je nebo”.

U 15 dana trajanja, najveći britanski festival dokumentarnog filma prikazat će više od 130 filmova iz 44 zemlje.

LIDF je poznat po autorima koji imaju kritički stav prema kulturnim, društvenim i političkim temama, te po tome što kreira prostor za kulturnu interakciju.

Uz brojne filmove bit će organizirane i diskusije uz pomno birane sagovornike koji mogu ponuditi sadržajniji uvid u temu i dati joj specifičan kontekst.

"Raduje me što se moj film našao u zvaničnoj selekciji ovako respektabilnog festivala“, ističe Sulejman Mulaomerović, autor filma i dodaje da sa posebnim nestrpljenjem očekuje reakcije publike, te diskusiju koja će uslijediti poslije projekcije.

Prema scenariju Meline Kamerić, u režiji Ismeta Lisice, ovaj dokumentarni film o borbi za život građana opkoljenog Goražda producirala je D&H Agency d.o.o., dok su koproducenti BHT1 i Omanovic Production iz Štokholma.

Dokumentarni film ratnog snimatelja TV BiH Sulejmana Mulaomerovića "Koliko visoko je nebo“ u petak, 5. novembra 2010. godine premijerno je prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo.