Kultura
12

U Kriterionu prikazan dokumentarac "Mirza Delibašić - Legenda"

FENA
Art kino Kriterion priredilo je večeras projekciju dokumentarnog filma "Mirza Delibašić - Legenda" autora Miroslava Benkovića, posvećen legendarnom košarkašu čije je sportsko djelo obilježilo grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Film donosi priču o Delibašićevom životu, te prikazuje period od djetinjstva do kraja njegove profesionalne karijere.

Projekciji je prisustvovao veliki broj njegovih poštovalaca, kao i pripadnici mlađe generacije koji nisu imali priliku gledati Delibašićeve virtouzne nastupe.

Proces snimanja filma, u koji su bili uključeni Danko Delibašić, Nenad Marković, te mnogi Mirzini prijatelji i saradnici, trajao je tri godine.

Premijera filma "Mirza Delibašić - Legenda" prije dvije godine održana je također u Art kinu Kriterion.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Mirza Delibašić Kinđe bio je bh. košarkaš i sportista. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine, a preminuo u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj "Slobodi", da bi 1972. godine prešao u "Bosnu".

Za "Studente" je odigrao skoro 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Nakon što je osvojio sve što se može osvojiti u Jugoslaviji, 1980. godine prelazi iz "Bosne" u "Real Madrid", gdje se smatra jednim od najboljih igrača koji su ikada igrali za "kraljevski klub". Španci su ga prozvali "El Monstruo", jer njegovi protivnici nisu znali kako ga zaustaviti.

Nakon dugogodišnjih problema sa zdravljem te rata u BiH morao je napustiti košarku.