"Mirna Bosna"
65

U Kamernom teatru 55 izvedena prva bh. predstava prilagođena osobama s oštećenim vidom

Piše: E. Lj.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kamernom teatru 55 sinoć je, u saradnji s Udruženjem Novis i Asocijacijom XY, izvedena predstava "Mirna Bosna" koju su, zahvaljujući opremi za audiodeskripciju, mogle pratiti osobe s oštećenim vidom.

"Ovo je historijska noć, ne samo za Kamerni teatar 55, već i za teatar u Bosni i Hercegovini. Prvi put u historiji bh. teatra radimo audiodeskripciju i naratorstvo glumaca. Slijepe i slabovidne osobe prvi put u BiH mogu pratiti pozorišnu predstavu tako što vizualiziraju sliku. Ovo je nama beskrajno bitan projekt, jer ne postoje hendikepirani ljudi, nego samo hendikepirane duše", rekao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Tekst audiodeskripcije za ovu izvedbu pripremili su dramaturg Kamernog teatra Vedran Fajković i urednici naracije Senija Okić i Ervina Hajduković.

Foto: Kamerni teatar 55
Foto: Kamerni teatar 55

Hadžihafizbegović je rekao i da rade na projektu za gluhe osobe u sklopu kojeg će sve predstave Kamernog teatra 55 biti titlovane na bosanski jezik.

Osim toga, u pripremi je i specijalni lift s kolicima kako bi i osobe s umanjenim tjelesnim sposobnostima mogle doći u Kamerni teatar koji se nalazi na drugom spratu.

"Ovo je kolektivna pobjeda Kamernog teatra 55 i svih njegovih uposlenika, ali posebno želim zahvaliti našem marketing menadžeru Mirzi Muzuroviću, dramaturgu Vedranu Fajkoviću, autoru teksta 'Mirna Bosna' Borisu Laliću i reditelju predstave Saši Peševskom", rekao je Hadžihafizbegović.