Ljubav prema knjigama
266

U Kaknju besplatno učlanjenje u biblioteku za sve građane, a u Zenici za prvačiće

E. M.
Biblioteka u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Biblioteka u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
S ciljem da knjigu kao umjetnost što više približe svojim sugrađanima, biblioteke u Kaknju i Zenici na brojne načine odučile su otvoriti svoja vrata svima koji vole pisanu riječ.

Tako je Gradska biblioteka u Kaknju od ove godine svojim sugrađanima odlučila ponuditi besplatnu članarinu.

"Cilj je svim građanima omogućiti da pri učlanjenju u Gradsku biblioteku nemaju nikakvih troškova te da što više koriste usluge bogate riznice pisane riječi koja je sa svojim blagom kojeg čuva i svojim vrijednom radom postala poznata izvan lokalnih okvira", kazali su nam iz Općine Kakanj.

Biblioteka u Kaknju
Biblioteka u Kaknju

Ipak, poseban cilj im je učlanjenje što većeg broja učenika osnovnih škola, s obzirom da Gradska biblioteka može adekvatno odgovoriti u svim slučajevima kada školske biblioteke imaju manji broj traženih knjiga u odnosu na potrebe učenika.

"Sve troškove će platiti Općina Kakanj", dodali su.

U Zenici već dvije godine zaredom pokretna trupa Gradske biblioteke, sačinjena od direktora Harisa Abdagića i “viteza” bibliotekara Maše Mehmedovića, obilazi škole i dijeli besplatne članske kartice svim prvačićima.

Pored toga, u veselom ritmu, uz salve smijeha, recitaciju, pjesmu i muziku izveli su i kratki edukativno-zabavni program.

Haris Abdagić u posjeti prvačićima u zeničkoj školi
Haris Abdagić u posjeti prvačićima u zeničkoj školi

Projekt već drugu godinu živi zahvaljujući privrednicima koji su ga podržali.

"Godinama pokušavamo na razne načine popularizirati knjigu i čitanje. Ovo je samo jedan od takvih programa, a ideja je kroz zabavan i edukativan program nasmijati djecu i izmamiti ljubav prema čitanju, učenju i biblioteci", kazao je Abdagić.

Dodao je kako je ovaj program u sklopu akcije besplatnog učlanjenja prvačića u biblioteku te da su uspjeli uz pomoć sponzora učlaniti sve prvačiće gradskih osnovnih škola u biblioteku.

"U dječijem odjeljenju imamo 1.600 članova, što najbolje govori o uspješnosti naših akcija, a dosadašnji prosjek bio je blizu 500 članova. Efekt se itekako osjeti i nastavit ćemo s ovim aktivnostima", zaključio je Abdagić.