Imao je veliki značaj
34

U Historijskom muzeju otvorena izložba "Put života" o glavnoj komunikacijskoj trasi tokom opsade Sarajeva

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine je danas otvorena izložba "Put života" o glavnoj komunikacijskoj trasi koja je uspostavljena dok je Vosjka Republike Srpske (VRS) pokušavala zauzeti Sarajevo.

Ova komunikacijska trasa je uspostavljena kako bi se izbjegla Aleja snajpera, vjerovatno najvažnija referentna tačka na mapi opsade. Odvijanje života i aktivnosti na Putu života ne samo da oslikavaju život građana pod opsadom, nego govore i o fizičkoj transformaciji grada.

Koridor se često pojavljuje u ratnim okolnostima, jednako kao i naziv Put života. Predstavlja značajne rute za komunikacijsko, strateško, humanitarno ili ekonomsko povezivanje.

Koridor i Put života postaju dio ratne terminologije pa je i sarajevski Put života tako prozvan najvjerovatnije od samih Sarajlija.

U dnevnim novinama tog vremena pojavljuje se pod nazivom ratni koridor. Izmjenama naziva ulica, trgova i parkova Grada Sarajeva iz 1996. godine prvi put službeno se navodi novi naziv ulice Put života. Ova izložba je realizirana u saradnji s Općinom Novo Sarajevo.