Ciklusi grafika i crteža
508

U Historijskom muzeju BiH otvorena najveća izložba umjetničkog dua Anima

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Najveća izložba umjetničkog dua Anima otvorena je sinoć u Historijskom muzeju BiH u sklopu Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Posjetioci su imali priliku vidjeti cikluse grafika i crteža nastalih u protekle dvije godine. Deseta i najveća dosadašnja izložba ovog dua ujedno predstvalja i najveći iskorak ka novom konceptu u prostoru, koji se zasniva na harmoniji dva senzibiliteta.

Ovaj umjetnički dvojac formirali su akademski grafičari Mirza Rahmanović i Denis Haračić 2016. godine, a svoj rad do sada su predstavili na devet izložbi u BiH i regionu. Oba autora su već nekoliko godina aktivna na bosanskohercegovačkoj i inozemnoj izlagačkoj sceni i izvan rada grupe te su članovi Udruženja umjetnika Bosne i Hercegovine.

Osim toga, uključeni su u kreativnu kolaboraciju sa modnim brandom PlusMinus fashion, unutar koje surađuju sa dizajnericom Enom Dujmović, promovišući grafiku kao klasični umjetnički medij kroz savremene tendencije modnog dizajna.

"Ime 'Anima' ptiče od C G Jungovog ženskog principa duše, koji simbolizuje plodnost, stvaranje i kreativnost. Shodno tome ključni dio koncepta kojim se Anima vodi jeste apsolutna misaona i umjetnička sloboda oba autora. Izlagački prostor koji umjetnici dijele je otjelovljenje ove ideje, te se kao cjelina u potpunosti zasniva na koegzistenciji različitosti i neuslovljene individualnosti", rekao je ovaj dvojac.