21. festival
49

U Goraždu počeli dani muzike, umjetnosti i druženja, stigli gosti iz svih dijelova svijeta

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Podizanjem festivalske zastave i uz zvuke himne festivala prijateljstva, te uz spektakularni vatromet, na platou Gradske dvorane u Goraždu, u prisustvu nekoliko hiljada ljudi, svečano je otvoren 21. Internacionalni festival prijateljstva.

Festival su otvorenim proglasili gradonačelnici Goražda i njemačkog grada Mettmanna, Muhamed Ramović i Tomas Dinkelman. Iz festivalskog grada uputili su poruke ljubavi, mira i prijateljstva.

"Goražde je trenutno najljepši grad na svijetu, a naš festival je svijet u malom. Sretni smo zbog svih onih koji dolaze na obale Drine i učestvuju u najljepšoj priči koju godinama stvaramo, a koja njeguje univerzalne ljudske vrijednosti, ljubav, mir i prijateljstvo", poručio je Muhamed Ramović.

Zastavu festivala na jarbol podigli su učenici generacija osnovnih i srednjih škola, dok su u ime mladih Goražda poruke na nekoliko svjetskih jezika uputile Aida Uzunović i Lejla Žuga.

Ceremoniji otvaranja festivala prethodila je šetnja gradom učesnika festivala, a veselu kolonu predvodili su Duhački orkestar iz Travnika i mažoretkinje iz Kiseljaka.

U grad na Drini ovim povodom stigli su brojni gosti iz BiH, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Turske i drugih zemalja koje tradicionalno učestvuju u programu festivala. Među zvanicama je i direktor Francuskog instituta i savjetnik za kulturu Ambasade Francuske u BiH.

U programu prve festivalske večeri učešće su uzele kiseljačke mažoretkinje, Duhački orkestar iz Travnika, Hor Centra za kulturu i orkestar Muzičke produkcije, djeca iz vrtića "Sunce" i "SOS Kinderdorf", trio Hena Herić, Afan Vehabović i Sara Bašić, pobjednici dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja", te Balša Kajević, učenik generacije Muzičke škole.

U sklopu festivala prijateljstva prikazan je dokumentrani film "Velika knjiga prijateljstva" koji govori o 20 godina manifestacije koja je Goražde i njegove stanovnike stavila na kulturnu mapu Evrope i svijeta.

"Film je značajan dokument i snažna ilustracija nemjerljivih vrijednosti goraždanskog festivala koji traje uprkos svim problemima i turbulencijama u kulturi", smatra Sanid Zirak, potpredsjednik Organizacionog odbora festivala.

U gradskoj galeriji otvorene su i izložbe dijela nastalih u likovnoj koloniji "Boje prijateljstva" te više od 300 radova rađenih u različitim tehnikama u okviru kulturno-edukativnog centra "GUN-GOR". Istovremeno u Centru za kulturu postavljene su i izložbe narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu, a u Zavičajnom muzeju otvorena je izložba panoa "Stećci-svjetska baština" u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i UNESCO-a, čija će postavka biti otvorena narednih sedam dana.

Goraždani su goste festivala dočekali u tradicionalnoj "Bosanskoj avliji", uz trpezu s tradicionalnim bosanskim jelima i uz sevdalinku, u ambijentu ukrašenom ručnim radovima i predmetima korištenim u bosanskim domovima kroz stoljeća. Ovaj poseban kutak festivala priredile su članice Ansambla narodnih igara i pjesama.

U prvoj festivalskoj večeri učešća su uzeli domaći izvođači Kenan Garčević, bend "No problem", Aziz Gluščević Zisko i Mustafa Ćerimović koji je svoj nastup posvetio jednoj od najvećih muzičkih zvijezda Oliveru Dragojeviću. Na festivalu u Goraždu koncert je održao poznati pjevač Enes Begović, a dio repertoara imao je i mladi Amir Begović.