Ovjekovječio Strašni
36

U galeriji Zvono otvorena izložba o automobilima koji su stradali tokom opsade Sarajeva

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji Zvono otvorena je izložba fotografija "I vozila ubijaju, zar ne? – gradski pejsaži ljeta gospodnjeg 1992. Sarajevo" autora Milomira Kovačevića Strašnog.

Ova izložba dio je autorovog doprinosa kulturi sjećanja i podrazumijeva još jedan vrijedan dokument iz perioda opsade Sarajeva kada su uz svakodnevna stradanja ljudi stradala i vozila kao jedan od ključnih saveznika u preživljavanju u službi prevoženja ranjenika do bolnice, nabavke humanitarne pomoći za javne kuhinje ili transporta toliko nedostajuće vode.

"Ne zna se tačan broj stradalih vozila u ratu, vjerovatno je riječ o desetinama hiljada. A stradala su sva vozila, od običnih putničkih preko kamiona, tamića, cisterni, vozila hitne pomoći, tramvaja, pa do vojnih kamiona, transportera, raznih oklopnih vozila i tenkova. Imati auto u ratu bila je velika stvar ali je i korištenje auta podrazumijevalo veliki rizik", rekao je Strašni.

Grad je, ističe, podsjećao na groblje automobila, posebno na početku opsade. Osim toga, Strašni se ovom izlobom prisjetio i važnosti golfa dvojke tokom sarajevske opsade.

"Golf je osim uloge koju je imao podrazumijevao i statusni simbol. Nisi mogao biti važan u gradu ako ne voziš golfa.Ako nije bio "golf" nije se pikao da je ozbiljan", naglasio je Strašni dodavši da je prvi put ove fotografije objedinio.

Podsjećamo, Milomiru Kovačeviću Strašnom sinoć je u sarajevskoj Vijećnici uručena Nagrada za doprinos kulturi sjećanja, čime je i otvoren ovogodišnji program Modul Memorije.