Kultura
11

U Galeriji "Roman Petrović" otvorena izložba "Zajedno u umjetnosti"

FENA
(Foto: FENA)
U Galeriji "Roman Petrović" danas je otvorena izložba pod nazivom "Zajedno u umjetnosti“ na kojoj su se sarajevskoj publici predstavila 24 mlada likovna stvaraoca iz četiri kulturna centra, odnosno sa četiri akedemije Trebinje, Široki Brijeg, Banja Luka, Sarajevo.

"Ova izložba će uveliko osvježiti likovnu scenu, te pokazati kako za umjetnost ne postoje barijere, niti podjele. To je samo prva u nizu zajedničkih izložbi koje imaju za cilj jačanje veza i razmjenu iskustava između bh. kulturnih centara i mladih umjetnika", izjavila Branka Turkić, koordinator projekta "Zajedno u umjetnosti".

Taj projekat u organizaciji udruženja "Ja vrijedim“, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u BiH povezuje mlade likovne stvaraoce sa područja BiH.

Historičarska umjetnosti Ema Mazrak je navela da predstavljeni radovi studenata akademija iz Banja Luke, Širokog Brijega, Trebinja i Sarajeva svjedoče o raznolikim težištima istraživanja. Ona se očituju kroz studije portreta, figure i akta, izdvojenih predmeta koji se nastoje kontekstualizirati, svježe "kolažiranih“ razigranih crteža idr.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su se studenti i profesori četiri akademije objedinili oko ove izložbe i time zapravo dokazali da pripadaju jednom akademskom krugu i zajednički grade jednu duhovnu zajednicu.

Sarajevska likovna publika može da pogleda ovu izložbu u Galeriji „Roman Petrović“ u narednih desetak dana, a 22. decembra izložba će biti otvorena na Akademiji u Banjoj Luci, nakon čega putuje u Trebinje i Široki Brijeg.