Sarajevska zima
1

U Galeriji Novi hram u Sarajevu otvorena izložba umjetnice Aleksandre Kokotović

V. K.
"U potrazi za zvjezdanom prašinom, znanjem i povjerenjem" (Foto: T. S./Klix.ba)
"U potrazi za zvjezdanom prašinom, znanjem i povjerenjem" (Foto: T. S./Klix.ba)
U sklopu festivala "Sarajevska zima 2021" večeras je u Galeriji Novi hram u Sarajevu otvorena izložba radova umjetnice Aleksandre Kokotović pod nazivom "U potrazi za zvjezdanom prašinom, znanjem i povjerenjem".

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je da autorica znanjem i povjerenjem gradi svijet koji je cjelina prostora i vremena te traga za vlastitom zvjezdanom prašinom i vlastitim tragovima.

"Najvažniji segment putovanja tokom našeg traganja nije samo znanje, već i povjerenje i to je ono što daje drugačiju humanističku konekciju između autora i cijeloga svijeta", kazao je Spahić.

Spahić je tokom otvorenje izložbe također naglasio kako je riječ o izvanrednom projektu kojeg će posjetioci moći vidjeti sve do 25. februara.

U sklopu "Sarajevske zime 2021", Aleksandra Kokotović već je održala jednu izložbu pod nazivom "Historija budućnosti" u Institutu Yunuz Emre u Sarajevu.

Aleksandra Kokotović je savremena umjetnica koja se izražava slikanjem, skulpturom, crtežom i grafikom. Kokotović je u svijet umjetnosti ušla vrlo mlada, a prvu međunarodnu nagradu za slikarstvo dobila je s 10 godina.

Rođena je u Sarajevu, međutim život provodi na tri kontinenta što je kako kaže znatno proširilo njeno percepciju i i pristup umjetnosti.

Diplomirala je modni dizajn na italijanskoj "Accademia del Lusso", a trenutno je članica i Udruženja likovnih umjetnika Srbije kao i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.