Kultura
73

U galeriji Java postavljena izložba akademskog slikara Edvina Granula

Klix.ba
Prošli četvrtak je u sarajevskoj galeriji Java je otvorena izložba akademskog slikara Edvina Granula.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti slike nastale u zadnje četiri godine, a dostupni su im i potpisani printevi ranijih djela - slike sarajevske remize tramvaja koje su izlagane u Sarajevu, Amsterdamu, Prištini i Skopju, a umjetniku su donjele nagradu 'Alija Kučukalić'.

Izložba je otvorena do 2. oktobra 2014. godine.

"Uz nekoliko izuzetaka, umjetnik slika iz mašte, kreirajući kompozicije od betonskih blokova, dijelova auta i aviona, čeličnih šina i rastavljene elektronike. Isključivo vještački oblici su predstavljeni. Vizualni repertoar urbane sredine. Postapokaliptična atmosfera je potcrtana stripovskim pristupom u crtežu i koloru.

Anti-organsko, anti-figuralno slikarstvo. U korelaciji s poremećenim prioritetima naše globalne zajednice. Objekt iznad subjekta. Radovi se uklapaju u industrijalizirano okruženje, također adresirajući njegove negativne posljedice. Drum and Bass muzika – bitan utjecaj za umjetnika, izgleda, dijeli taj paradoks. Kompozicije su spojene od elemenata koji su poredani spontanim osjećajem fluidnosti cjeline, a ne logičnim prostornim odnosima. Praksa preuzeta iz grafitija", riječi su kojima umjetnik opisuje svoje radove.

Edvin Granulo je rođen 30. marta 1987. godine u Sarajevu, a 2009. godine je diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Samostalno je izlagao u nekoliko galerija u Sarajevu i Maglaju, a tu su i grupne izložbe u SAD-u, Kosovu, Amsterdamu, Skopju, Mostaru, Francuskoj, Rumuniji...