Kultura
0

U galeriji Collegium artisticum izložba radova Taide Jašarević

FENA
U sarajevskoj Galeriji Collegium artisticum sutra će biti otvorena izložba radova Taide Jašarević "Tri ciklusa-grafike (2007-2012)".

Jašarevic´ je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za grafiku 2002. godine.

Kao stipendista Vlade Japana odlazi u Japan 2004. godine, gdje na Joshibi Univerzitetu za umjetnost i dizajn stjecˇe titulu doktora likovnih umjetnosti 2010. godine.

Izlagala je na brojnim selektivnim izložbama širom svijeta i dobitnica je prestižnih nagrada za grafiku, među kojima se mogu izdvojiti nagrada za grafiku Internacionalnog Trijenala u Krakovu (2012.), Nagrada Japanske Asocijacije za Grafiku(2011.) te Guanlan Internacionalnog Bijenala Grafike u Kini (2011.).

Članica je ULUBiH-a i Univerzitetskog Komiteta za Graficˇke Studije u Japanu.

Ovom izložbom obuhvaćena su tri ciklusa grafika u kojima Taida Jašarević preispituje semantiku grafičke forme, transformaciju slike i odnos grafičkog iskaza i prostora.

U njena kreativna istraživanja spada i pitanje komunikacije između djela i posmatrača, te odnos sakralnog i sekularnog prostora, kao što su prostor hrama i galerijski prostor.

U ciklus "crna voda" spadaju grafike nastale tokom doktorskog studija i dio su istraživačkog rada o temi "re-mediacija: savremene tendencije u grafici i tehnikama fotogravure".

Ona preispituje izražajne mogućnosti klasičnih tehnika i digitalnih tehnologija i otkriva nove kreativne dimenzije u procesu nastanke slike.

Ciklus "Nebo" obuhvata instalacije od ručno rađenog papira. Papir je nastao tehnikom "nagashizuki" te ručno bojen plavim pigmentom.

Ciklus "Iznad površine" spada u domen site-specific umjetnosti. Cjelokupna kompozicija nastala je 2011. godine u privatnom hramu Musodo u Niigata perfekturi.

Prenošenjem dijela kompozicije iz sakralnog prostora hrama u sekularni prostor galerije, umjetnica postavlja pitanje u kojoj mjeri je djelo izdvojeno iz svog konteksta i dalje u stanju da komunicira sa posmatračem, saopćeno je iz Galerije Collegium artisticum.