|

U galeriji Collegium artisticum izložba radova Taide Jašarević

U galeriji Collegium artisticum izložba radova Taide Jašarević
0
F
FENA
15.1.2014. u 14:21
0
komentara
0

dijeljenja
U galeriji Collegium artisticum izložba radova Taide Jašarević
U sarajevskoj Galeriji Collegium artisticum sutra će biti otvorena izložba radova Taide Jašarević "Tri ciklusa-grafike (2007-2012)".
Jašarevic´ je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za grafiku 2002. godine.

Kao stipendista Vlade Japana odlazi u Japan 2004. godine, gdje na Joshibi Univerzitetu za umjetnost i dizajn stjecˇe titulu doktora likovnih umjetnosti 2010. godine.

Izlagala je na brojnim selektivnim izložbama širom svijeta i dobitnica je prestižnih nagrada za grafiku, među kojima se mogu izdvojiti nagrada za grafiku Internacionalnog Trijenala u Krakovu (2012.), Nagrada Japanske Asocijacije za Grafiku(2011.) te Guanlan Internacionalnog Bijenala Grafike u Kini (2011.).

Članica je ULUBiH-a i Univerzitetskog Komiteta za Graficˇke Studije u Japanu.

Ovom izložbom obuhvaćena su tri ciklusa grafika u kojima Taida Jašarević preispituje semantiku grafičke forme, transformaciju slike i odnos grafičkog iskaza i prostora.

U njena kreativna istraživanja spada i pitanje komunikacije između djela i posmatrača, te odnos sakralnog i sekularnog prostora, kao što su prostor hrama i galerijski prostor.

U ciklus "crna voda" spadaju grafike nastale tokom doktorskog studija i dio su istraživačkog rada o temi "re-mediacija: savremene tendencije u grafici i tehnikama fotogravure".

Ona preispituje izražajne mogućnosti klasičnih tehnika i digitalnih tehnologija i otkriva nove kreativne dimenzije u procesu nastanke slike.

Ciklus "Nebo" obuhvata instalacije od ručno rađenog papira. Papir je nastao tehnikom "nagashizuki" te ručno bojen plavim pigmentom.

Ciklus "Iznad površine" spada u domen site-specific umjetnosti. Cjelokupna kompozicija nastala je 2011. godine u privatnom hramu Musodo u Niigata perfekturi.

Prenošenjem dijela kompozicije iz sakralnog prostora hrama u sekularni prostor galerije, umjetnica postavlja pitanje u kojoj mjeri je djelo izdvojeno iz svog konteksta i dalje u stanju da komunicira sa posmatračem, saopćeno je iz Galerije Collegium artisticum.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.