Kultura
15

U Galeriji Boris Smoje otvorena izložba Rikarda Druškića

Klix.ba
U kultnoj Galeriji Boris Smoje jučer je upriličeno otvaranje izložbe Rikarda Druškića kojem je prisustvao velik broj građana i građanki Sarajeva, ljubitelja umjetnosti, studenata ALU, prijatelja, poznanika, glumaca, reditelja, muzičara itd.

U relativno malen prostor Galerije i bašte ispred nje stisnuo se broj od oko 100 ljudi, što je dodatno činilo atmosferu boljom, radosnijom I energičnijom.

Sa malim kašnjenjem, u 19:20h, nakon brojnih intervjua i davanja izjava za medije, obratio se autor izložbe Rikardo Druškić.

Jednostavan kakav i jest, vrlo kratkim obraćanjem otvorio je izložbu izjavom:

"’Moje slike i moja umjetnost govore sami za sebe, a poruke koje djela šalju svako će primiti na svoj način. Hvala vam svima što ste došli da podržite moju prvu samostalnu izložbu, mene, moj rad i trud uložen u umjetnost prethodnih godina. Zagrijte se uz piće dobrodošlice. I uživajte", kazao je Druškić.

Reakcije posjetioca bile su izričito pozitivne, dok je važno za naglasiti kako su Rikardove kolege po zvanju, no ne i postruci (Rikardo je samouki umjetnik) studenti i studentice ALU-a, kao i sam predsjednik ULUBIH-a, AdmirMujkić, dali visoke ocjene radovima koji su izloženi, ali I stilu, te tehnici koju Druškić prakticira.

Izložba je prodajna i mnogi radov su, obzirom da se radi o digitalnom printu na slikarsko platno, limitirani između 5 i 10 komada, dok su cijene radova poprilično prihvatljive te se kreću između 100 i 200 KM.

Jedino je rad ‘’MADNESS CONTINUES’’ koji je obišao svijet, bio izložen na Times Sqareu tokom jula ove godine, bio uvršten između 50 najboljih u konkurenciji od 3.500 radova na Taipeiu, cjenovno viši i prodaje se po cijeni od 350 KM, a edicija mu je 5 komada.

Izložbom ‘"TALES OF LOVE" Galerija Boris Smoje otvorila je sezonu 2014/ 2015. za koju sprema niz izložbi, koncerata i poetskih jutara.

Izložba je otvorena od 5. do 12. pvog mjeseca te se može pogledati svakim danom od 8 do 23 sata u Galeriji Boris Smoje, Radićeva 11, Sarajevo.