Kultura
42

U četvrtak premijerno izvođenje monodrame "Iz moje duše" u tuzlanskom BKC-u

Piše: M. H.
Monodrama tuzlanske glumice Remire Osmanović "Iz moje duše" bit će premijerno prikazana u četvrtak 24. decembra u 19:30 sati na sceni tuzlanskog BKC-a.
Ova monodrama istražuje žensku vizuru društveno–političkih previranja i opisuje položaj žene pričajući univerzalnu ljudsku priču. Zalažući se za jednakost, emancipaciju i pravo na život dodjeljuje ženi pijedestal dugo očekivane glavne životne uloge.

Monodrama rezimira karakter tri žene, protagonistica monolog zasniva na govoru iz ženine suše obojenom dijalektnom nostalgijom kao uvertirom za nečujni vrisak. Tekst za monodramu je napisala Tuzlanka Senada Šahović, koja tvrdi da je životne priče koje je dugo čuvala konačno prenijela na papir.

"Monodrama predstavlja osvrt na žene u različitim životnim situacijama, na velikim životnim prekretnicama, ženu majku, suprugu, temelj kuće i porodice", kaže Šahović.

Glumica Remira Osmanović istakla je da je sretna jer ju je Senada "isprovocirala" svojim pričama da se uhvati posla i da dobije krila za ovakav glumački poduhvat.

Režiser drame "Iz moje duše" Adnana Mujkić ocijenio je da je došlo vrijeme da se otvoreno govori o problemima žena, na način približen "običnom čovjeku".

Predstava je rađena u suradnji sa Pozorištem mladih Tuzla.

Nakon premijere u holu BKC-a domaći proizvođači će predstaviti svoje proizvode pod sloganom "Domaće je najbolje".