Večeras repriza
1

U BNP Zenica održana premijera predstave "Samo da ne pucaju"

Klix.ba
Premijerno izvođenje predstave "Samo da je pucaju" reditelja Moritza Sauera, autorski projekt Vernese Berbo i Moritza Sauera, održano je sinoć na maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Predstava je nastala kao koprodukcijska saradnja Internacionalnog teatarskog festivala – Scena MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U ovoj predstavi uloge ostvaruju: Vernesa Berbo i Susanne Meyer. Predstava se bavi suočavanjem sa prošlošću i propitivanjem mogućnosti da se oprosti ali i borbe da se nikada ne zaboravi ono što se dogodilo 90-ih u Bosni, za vrijeme rata.

"Inicijativa za ovaj projekt se dogodila kada sam kod kuće otkrila pismo Arkanovog sina ocu i shvatila da on nije svjestan šta je njegov otac radio. Tada sam se zapitala šta se može uraditi da se priđe familijama počinilaca. Ipak, bilo je nemoguće uspostaviti takvu vrstu kontakta. Mnogi počinioci žive u našoj blizini i pretvaraju se da se zločini nisu dogodili. Baš zbog toga sam odlučila da je bitno baviti se ovom temom", kazala je autorica projekta i glumica Vernesa Berbo.

Reditelj Moritz Sauer kaže da mu je ovaj projekt veoma važan jer je rođen 1992. kada se sve to događalo, a tek je 2012. saznao da je u BiH bio rat.

"Prvi put saam bio u Sarajevu 2014. godine i kroz saradnju sa Vernesom se zainteresovao za ovu zemlju. Ovdje sam čuo i saznao najpotresnije i najzanimljivije priče i zbog toga sam želio napraviti komad o predstavu iz Bosne. Dok smo pripremali ovaj projekt susretali smo se sa ljudima koji su nam rekli da ovdje ljudi više ne žele slušati o ratu i ja to razumijem, ali kad stvari posmatram iz njemačke perspektive, kao naroda počinitelja, znam da je bitno da se o tome priča i da se ponavlja, inače će se historija ponoviti", istakao je Sauer.

Reprizno igranje predstave bit će održano večerasna maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici s početkom u 19.30 sati i sutra, 5. maja, u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.