Kultura
0

U BiH počinju gender / rodne magistarske studije

FENA
U Bosni i Hercegovini u oktobru počet će postdiplomski studij gender / rodne studije.

Riječ je o dvogodišnjem interdisciplinarnom magistarskom programu, koji su zajednički pokrenuli Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu i Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Pripremu, realizaciju i više vrsta stipendija za prvu generaciju ovoga regionalnog interdisciplinarnog postdiplomskog studija finansijski su osigurali švedska vlada, putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA), Razvojni program UN-a u BiH (UNDP), norveško ministarstvo vanjskih poslova, Kanadska međunarodna razvojna agencija (CIDA) i Austrian development cooperation.

,,Žene imaju ista prava na učešće u procesima donošenja odluka koje se odnose na njih, pa time i prava na učešće u svim institucijama u društvu", kazao je ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars Erik Wingren na pres-konferenciji u Sarajevu gdje su danas predstavnici svih pet navedenih institucija potpisali memorandum o razumijevanju i time ozvaničili početak realizacije programa magistarskih gender / rodnih studija.

Gender magistarske studije su dio realizacije bh. Gender akcionog plana koji je Agencija za ravnopravnost spolova BiH izradila s entitetskim gender centrima u skladu s evropskom gender mapom puta. Cilj studija je edukacija studentica i studenata o metodama, teorijama i konceptima potrebnim za izučavanje roda i razumijevanje suvremenih debata koje se vode unutar ovog područja.

Naučno-nastavne oblasti koje će biti izučavane na gender / rodnim studijama su: rodne teorije; rod, ideologija, kultura; rod, ljudska prava i mehanizmi implementacije i zaštite ljudskih prava; rod i politika te rod i razvoj. Program je predviđen za minimalno 30, maksimalno 35 polaznika / polaznica. Izbor kandidata obavit će naučno-nastavno vijeće postdiplomskog studija, na temelju predanih aplikacija i traženih dokumenata.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je kazala da je obaveza integracije gendera obaveza svih građana i građanki BiH, dok je direktor Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Zdravko Grebo naglasio da je zainteresiranost za ovaj studij već sada ogromna.

,,Važno je da u društvu koje je zabrinuto za prava određenih grupa, kao što su prava Bošnjaka, prava Hrvata, i prava Srba, postoji briga i za najveću grupu u ovom društvu, veću od 50 posto, a to su – žene", riječi su norveškog ambasadora Henrika Ofstada.