{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjoj Luci završeni "Dani Vlade S. Miloševića"

24.4.2012. u 21:46
18
27
U Banjoj Luci završeni "Dani Vlade S. Miloševića"
18
Večerašnjim koncertom Simfonijskog orkestra banjalučke Akademije umjetnosti, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, završeni su ovogodišnji "Dani Vlade S. Miloševića", koji su trajali od 6. aprila.
Završni koncert predvodio je dirigent Ognjen Bomoštar, a kao i ranijih godina ovu kulturnu manifestaciju organizovali su banjalučka Akademija umjetnosti u saradnji s Muzikološkim društvom RS.

Od 6. oktobra, kada su svečano otvoreni "Dani Vlade S. Miloševića", pa sve do večeras, u Banjoj Luci je organizovano niz koncerata, muzičkih i studentskih predstava, a priređene su i dvije izložbe te revija filmova studenata banjalučke Akademije umjetnosti.

Fotografi portala Klix.ba proteklih dana bili su na kulturnim događajima posvećenim proslavljenom banjalučkom akademiku, kompozitoru, etnomuzikologu, horovođi i pedagogu, odakle vam donosimo galeriju fotografija.

Vlado S. Milošević rođen je 1901. godine u Banjoj Luci, a kao kompozitor počeo je harmonizacijama i obradama za hor, nakon čega je prešao na solo pjesme te napisao rukovet "Pjesme sa Zmijanja".

Nakon Drugog svjetskog rata komponovao je više kamernih i orkestarskih djela, dajući kao krunu svom stvaralaštvu, u formalnom smislu, operu "Jazavac pred sudom".

Istovremeno, Milošević je kao melograf obišao gotovo sva sela Bosanske krajine i zabilježio sve vrste narodnog pjevanja.

Većinu zapisa je transkribovao i objavio u četiri knjige, kojima je kasnije pridodao i knjigu o sevdalinki, dvije zbirke pjesama iz NOB-a i knjigu “Ravna pjesma”.

Za izuzetne doprinose u svim oblastima svog rada, Vlado Milošević je dobio više državnih nagrada, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH. 

Mnogi kulturni radnici i historičari ističu kako je Vlado Milošević na širem prostoru Bosanske krajine svojim djelovanjem obilježio muzičku kulturu u 20. stoljeću.

Ovaj priznati banjalučki akademik umro je u Banjoj Luci 6. aprila 1990. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: