Neobična knjiga
1.1k

Tvrtko I, Ostoja i Katarina Kosača "oživjeli" u ilustracijama umjetnika Emira Durmiševića

Piše: Mirza Abaz
Emir Durmišević
Knjiga "Kraljevi i kraljice Bosne" ilustratora, animatora i koncept dizajnera Emira Durmiševića nedavno je promovisana u Sarajevu. Sastavljena od ilustracija i opisnih tekstova, knjiga govori o životima srednjovjekovnih vladara Bosne, a autor ovim djelom nastoji motivirati ljude da posjete spomenike kulture BiH.

Emir Durmišević se profesionalno bavi ilustracijom, animacijom i koncept dizajnom. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a onda i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dugo je radio u kreativnim agencijama i na kreativnim projektima u zemlji, ali i u SAD-u, UAE, Švicarskoj, Francuskoj, Danskoj...

Ovaj umjetnik se animacijom počinje baviti na prvoj godini studija, kada se priključio kampovima animacije koji su održavani u Neumu i Mostaru pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta. S bratom blizancem Edinom je koautor kratkog animiranog filma "Kamena priča" koji je premijerno prikazan na SFF-u. Ilustracijom i koncept dizajnom se u posljednje vrijeme intenzivnije bavi i angažiran je na nekoliko kreativnih projekata u BiH.

On nam prije svega govori kako se proces nastanka knjige "Kraljevi i kraljice Bosne" može podijeliti u nekoliko faza. Istraživačka faza trajala je četiri-pet godina i u tom periodu je intenzivno čitao historijske knjige o Bosanskom kraljevstvu i generalno knjige o historiji Balkana, posjećivao je muzeje u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, a tokom ove misije razgovarao je i s profesorima koji se bave srednjovjekovnom historijom.

"Velika mi je podrška bio i prof. dr. Emir O. Filipović koji je doktorirao na temi srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Druga faza je podrazumijevala ilustriranje i dizajniranje karaktera. Pošto se već 16 godina profesionalno bavim ilustracijom i koncept dizajnom, već sam oformio neku profesionalnu rutinu tako da mi je za realizaciju oko 33 ilustracije koje su uključene u finalni dizajn knjige trebalo oko godinu. Posljednja faza pripreme knjige za štampu i finalni dizajn je trajala dva-tri mjeseca. Želio bih naglasiti da sam u procesu kreiranja likova bosanskih kraljeva i kraljica dosta vremena izdvojio na skice i probne crteže prije nego sam se odlučio za finalno rješenje ilustracije. Naravno, proces je možda mogao trajati i kraće, ali sam svakako bio zauzet i nekim drugim kreativnim projektima, obavezama na postdiplomskom studiju, kao i profesionalnim angažmanom na Akademiji modernih umjetnosti na Američkom Univerzitetu u Sarajevu", priča na početku razgovora za Klix.ba Emir Durmišević.

Vrlo malo se zna o vladarima Bosne

Govori kako je u knjizi "Kraljevi i kraljice Bosne" obradio živote svih kraljeva i kraljica iz kraljevske dinastije Kotromanića. Tu se nalazi oko 11 kraljeva i protukraljeva te deset kraljica. Dodatak u knjizi je i prikaz 12 očuvanih srednjovjekovnih tvrđava koje se mogu posjetiti i danas, kao što su Jajce, Srebrenik, Doboj, Vranduk...

"U suštini, u knjizi nema glavnih likova. Svakom kralju i kraljici sam dodijelio jednu ilustraciju i kratak tekst na jednoj stranici. To je dovoljno da zainteresiram čitatelje da sami, iz nekih drugih knjiga, naravno, ako žele, još podrobnije istraže njihove živote i pečat koji su ostavili na historiju kako BiH tako i Balkana u cjelini. Želja mi je da kroz knjigu motiviram čitatelja da posjeti spomenike kulture u BiH, da obiđe srednjovjekovne tvrđave i da se tamo upozna o životima srednjovjekovnih bosanskih vladara, a sa sigurnošću tvrdim da se ima šta vidjeti, jer sam i ja sam, istražujući materijale za svoju knjigu, posjetio ova mjesta", kazao je on.

Razlog zašto je u centar svojih ilustracija postavio kraljeve i kraljice Bosne, nastavlja, vrlo je jednostavan. Čitajući historijske knjige te gledajući filmove i serije o svjetskim historijskim ličnostima kao što su rimski carevi Kaligula, Neron, egipatski faraon Tutankamon, engleski kralj Henri VIII, veliki vojskovođa Džingis Khan, pomislio je zašto ne bi svojim fanovima na društvenim mrežama predstavio upravo bosanske srednjovjekovne kraljeve i kraljice kroz zanimljive i zabavne ilustracije s kratkim opisnim tekstovima.

"Mislim da se o njima malo zna. Uglavnom su svi čuli za kralja Tvrtka I i kraljicu Katarinu Kosaču, ali su i drugi vladari bili veoma zanimljivi, kao što su kralj Ostoja, kraljica Kujava, kralj Tvrtko II, kralj Tomaš, kraljica Mara Branković. Ja volim historiju i uživam čitajući historijske knjige, ne samo o Bosanskom kraljevstvu i drugim narodima i kraljevstvima na Balkanu, već čitam knjige i o rimskim carevima, engleskim i francuskim kraljevima, turskim sultanima, egipatskim faraonima, Astecima, Majama... Posebno mi je zanimljiva historija Vikinga i bugarskih i srpskih kraljeva pa možda u budućnosti budem radio neke nove projekte i ilustracije o ovim temama", pojašnjava nam.

Ilustracije prvenstveno namijenjene mlađoj publici

Priča nam kako nije sačuvano puno slikovnih prikaza bosanskih srednjovjekovnih vladara, već da su sačuvani samo stilizirani prikazi i portreti na pečatima i nekoliko fragmenata s grobnih pokrova koji su otkriveni u kraljevskoj prijestolnici Bobovcu.

"Ja sam se trudio da u ilustracijama kombiniram sve ono što sam mogao vidjeti u muzejima, kao što su oklopi, prstenje, naušnice, tkanine, grbovi i da ih uz stilizaciju 'uklopim' u finalne ilustracije. Istražujući živote bosanskih kraljica saznao sam da su neke od njih bile porijeklom primjerice iz Ugarske (danas Mađarska) tako da sam onda istraživao modu tog vremena u Ugarskom kraljevstvu kako bih to iskoristio u svojim ilustracijama. Gdje je to bilo neophodno, služio sam se umjetničkom slobodom da ilustriram likovima kosu, oči, bradu i sl. Ilustracije su dosta svedene i stilizirane, jer je knjiga u prvom redu namijenjena mlađoj publici, i generalno ilustracije treba da budu zabavne, bogate bojom, izražajne i zanimljive djeci. Radeći dugo na ilustracijama za dječije udžbenike i slikovnice, to mi se učinilo sasvim logično. U ilustracije sam također uključio i simboličke/svedene prikaze najznačajnijih momenata iz života bosanskih kraljeva i kraljica, pa sam Tvrtka I prikazao kako u ruci drži brod, zato što je za vrijeme svoje vladavine formirao bosansku mornaricu, kralja Ostoju sam prikazao sa sokolom na ruci, jer je volio lov, a kraljicu Katarinu sam prikazao uplakanu zbog njenog tragičnog života i nesretne sudbine koja je zadesila Bosansko kraljevstvo za vrijeme njenog života i vladavine", objašnjava nam ovaj umjetnik.

On nastavlja da je razlog zašto se odlučio da projekt "Kraljevi i kraljice Bosne" realizira u formi knjige jeste što je ostvario izuzetno dobru saradnju s izdavačkom kućom Buybook. Iako su "Kraljevi i kraljice Bosne" sada u formi knjige, priča kako ne isključuje mogućnost da sutra ovaj projekt realizira u formi kratkih edukativnih animiranih filmova ili možda i u obliku interaktivne aplikacije.

"Knjiga 'Kraljevi i kraljice Bosne' započinje i svoj 'život' u formi izložbe ilustracija koja će biti predstavljena u gradovima širom BiH, a želja mi je da na ovaj način historiju BiH približim široj publici. Reakcije na društvenim mrežama su fenomenalne. Fanovi mojih ilustracija knjigu naručuju iz Rusije, Brazila, Francuske, Srbije, Hrvatske i sve su to pozitivni komentari s porukama podrške i motivacije za neke nove projekte, na kojima već sada radim. Knjiga 'Kraljevi i kraljice Bosne' će sigurno imati nastavak, historija ove zemlje je bogata izuzetnim i veoma zanimljivim likovima kao što su banovi, velikaši, bosanske princeze koje su se udavale za moćne evropske vladare, veliki veziri koji su vladali Bosnom i sl. Međutim, o tome u dogledno vrijeme", zaključuje priču Emir Durmišević.