Kultura
8

Tuzla uskoro dobiva filmski festival

FENA
Tuzla će od 22. do 26. augusta 2012. godine biti domaćin prvog Tuzlanskoga filmskog festivala - južnoslavenskog filma. Nositelj je projekta NVO Magic Factory i, zajedno sa svojim partnerom UG Diva, organizira ovaj nesvakidašnji događaj pod pokroviteljstvom Općine Tuzla i uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Želja je organizatora da za vrijeme Festivala građanima omogući uživanje u vrhunskim filmskim ostvarenjima. Osim filmova s južnoslavenskih područja koji će biti prikazani u četiri kategorije (dugometražni, kratki igrani, dokumentarni i animirani), Festival će obilovati i drugim aktivnostima,kao što su: okrugli stolovi, diskusije, debate, razgovori sa zvijezdama, te zabavom u širokoj ljetnoj turističkoj ponudi Tuzle.

Kako je kazao Boris Balta, direktora Tuzlanskoga filmskog festivala, pored edukativnog i zabavnog karaktera festivala, cilj je i razvoj festivalske svijesti koja doprinosi kvalitetnijem razvoju društva.

"Mnogi pitaju odakle potreba za Tuzlanskim festivalom. Odgovor je da je to nužno kako za lokalnu zajednicu tako i za regiju, zbog problema otuđenosti i apatije koji su sve snažnije istaknuti. Dakle, Tuzlanski filmski festival nastao je kao potreba za obnavljanje osjećaja kolektiviteta i pripadnosti jednoj zajednici, mogućnosti upoznavanja i stvaranja socijalnih veza te vraćanje kvalitetnim društvenim vrijednostima", istakao je Balta.

"S druge strane bitno je razviti osjećaj za konstruktivnu kritiku i komparaciju među mladim ljudima te za zdravu konkurenciju koja će u budućnosti biti osnova tržišta. Također, cilj nam je omogućiti mladima izražavanje u kreativnoj industriji i razvijanje umjetničkih sloboda. U tom kauzalitetu dolazi do podizanja morala, pokretanja na aktivnost, te stvaranja osjećaja da mlad čovjek sa područja Tuzlanskog kantona konačno pripada dijelu evropske i svjetske zajednici", zaključio je Balta.

Festival organizira grupa mladih profesionalaca s višegodišnjim iskustvom na polju umjetnosti i nevladina sektora. Cilj im je, da jednom ovakvom manifestacijom Tuzlu približe evropskim kulturnim gradovima.