Značajna kulturna manifestacija
0

Tuzla: Svečano otvoren 14. INTERBIFEP

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u subotu uvečer svečano je otvoren 14. Internacionalni bijenalni festival crteža i grafike (INTERBIFEP), koji će trajati do 2. novembra.

Prigodnim govorom na ceremoniji otvaranja prisutnim su se obratili Sead Čaušević, premijer TK, Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, Jasmin Duraković, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Samir Avdibegović, British Council i Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije Tuzla.

Svi oni su se složili kako je INTERBIFEP jedna od najznačajniji kulturnih manifestacija koja se održava u BiH, uz konstataciju kako će Tuzla do 2. novembra biti kulturno središte regiona.

Inače, za ovogodišnji INTERBIFEP pristigao je 371 rad iz 53 zemlje svijeta, a selekciona komisija u sastavu Amela Hadžimeljić – Kečo, Peko Nikčević i Began Turbić, odlučila se za 320 radova od 161 umjetnika iz 51 zemlje svijeta.

Za 20. oktobar predviđeno je dodijeljivanje nagrada najuspješnijim umjetnicima, koje će ocijenjivati internacionali žiri u sastavu Ismar Mujezinović (akademski slikar BiH), Tanja Ganger (kustos Nacionalne galerije portreta u Londonu) i Sylvie Gonzalez (direktorica Muzeja savremen umjetnosti i istorije iz Saint – Deniza).