|

Tuzla: Na daskama Doma mladih scene iz Jasenovca, Trebinja, Srebrenice...

Tuzla: Na daskama Doma mladih scene iz Jasenovca, Trebinja, Srebrenice...
0
Piše: D. Brkić
27.1.2014. u 22:16
5
komentara
0

dijeljenja
1/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Večeras je na kamernoj sceni Doma mladih u Tuzli premijerno izvedena predstava "Broj", historijska drama u produkciji Doma mladih Tuzla.
Režiju potpisuje Rusmir Krdžalić, dok u predstavi igraju Almedina Salčinović, Mirza Ćatibušić, Mirza Salihović i Rusmir Krdžalić.

"Predstavu smo pripremali dva mjeseca i ona govori o holokaustu u Drugom svjetskom ratu. Prikazali smo i videomaterijal koji smo dobili od Muzeja holokausta u SAD-u, a igrali smo scene iz logora Jasenovac, Šindlerove liste, Anne Frank, te scenu o Maksu Rajzbergu prvom streljanom tuzlanskom Jevreju", kaže režiser i glumac Rusmir Krdžalić.

Predstava traje 50 minuta, a na kraju se dotiče i događaja iz naše bliske prošlosti poput genocida u Srebrenici, ubistva Srđana Aleksića, masovnog stratišta Tomašica...

"Predstava je posvećena borbi protiv fašizma i nacizma. Ona nije slučajna, komercijalna i isprazna, jer je nastala u kolijevci antifašizma, prvom oslobođenom gradu u okupiranoj Evropi. Stvaraju je mladi ljudi svjesni postojanja i opasnosti od novih fašističkih i nacističkih pokreta", istakao je režiser Krdžalić.

Poslije večerašnje premijere, kako navode organizatori, narednih nekoliko dana bit će upriličene reprize predstave "Broj".
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...