U povodu 20 godina od uništenja
29

Trst se sjeća Vijećnice, simbola multikulturalnosti

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
U vrijeme kada Vijećnica polako poprima svoj stari sjaj i kada je sve izglednije da će uskoro ponovo otvoriti svoja vrata, u italijanskom Trstu se priređuje noć sjećanja na ovaj simbol Sarajeva.

U teatru Miele će u subotu, 25. augusta, biti upriličen muzičko-scenski spektakl "Pod nebom Sarajeva, pjev za Vijećnicu".

U povodu 20. godišnjice uništenja Vijećnice, koja će biti obilježena 25. augusta, još jedan grad na raskrižju kultura obilježit će noć u kojoj su agresori s brda oko Sarajeva pokušali uništiti ono što je Vijećnica simbolizirala - multikulturalnost.

Kako stoji na oficijelnoj stranici teatra Miele, izgledalo je sasvim prirodno da Trst, još jedan grad koji je, kao i Sarajevo, spoj različitih kultura, obilježi godišnjicu uništenja.

Brojni pisci, pjesnici i filozofi čitat će svoja djela kako bi publici približili dušu Vijećnice i svih drugih biblioteka, koju nijedna vatra ne može oduzeti.

Vijećnica je zapaljena u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, a u vatrenoj stihiji je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji su svjedočili o historiji BiH.