Kultura
0

"Tragovi" sarajevske grafičarke Renate Popišta u Galeriji Aluminij

FENA
Samostalna izložba crteža i grafika sarajevske grafičarke Renate Papišta bit će upriličena u utorak, 24. novembra, u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Renata Papišta je, kako se navodi, u proteklih dvanaest godina djelovanja ostvarila čitav niz zapaženih samostalnih i interaktivnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji te učestvovala na skupnim izložbama u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Japanu, Kanadi, Litvaniji, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj. U Mostar dolazi s postavom imena "Tragovi", a svečanost otvorenja njene samostalne izložbe crteža i grafika planirana je u 19 sati.

"Postav čine grafike i crteži koji obrađuju temu mora i temu čovjeka. Oba promjenjiva, oba živa motiva, kojima prilazim s posebnim zanimanjem za njihovu preobrazbu, ogoljenje, tragove koji ostaju na njima i tragove koji ostaju iza njih. Te motive problematiziram već duže razdoblje, godinama, primjenjujući grafiku kao osnovnu tehniku, kojom poslije realiziram i crtež. Moglo bi se slobodno kazati i kako crtež u ovomu opusu, koji je još otvorenim u kreativnom procesu, nosi glavnu zamisao o kojoj progovaram likovnim jezikom", kazala je Papišta, čije su grafike rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza, a crteži na različnim vrstama papira.

Renata Papišta je rođena u Sarajevu 1981. godine, gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i poslijediplomske studije na odjelu Grafika Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Dževada Hoze. Učesnica je brojnih bijenala, trijenala, festivala i kolonija, ali i dobitnica pet nagrada za grafiku i jedne za crtež. Bila je i mentorica na međunarodnim radionicama umjetničke grafike u Sloveniji i u Makedoniji. Bavi se eksperimentalnom grafikom/ site-specific formom, crtežom, fotografijom i drugim medijima. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a s Dženitom Huseinović čini Tandem Roulettes. Zaposlena je kao viša asistentica na odjelu Grafika ALU Univerziteta u Sarajevu. Živi i stvara u Sarajevu.