Kultura
37

Izložba grafika trojice autora u galeriji JAVA

Klix.ba
Galerija JAVA poziva sve zainteresovane na otvaranje izložbe grafika Denisa Haračića, Mirze Rahmaniovića i Nedima Šećeragića, koje će se desiti u četvrtak, 5. novembra 2015. u 19 sati.
Grafike Mirze Rahmanovića odraz su autorovog traganja i promišljanja o idealu lijepog i uzvišenog. Ove ideale autor pronalazi u formi čovjeka, kojeg na vlastitoj skali vrednovanja smatra savršenim i najkompleksnijim živim bićem. Crta nago žensko tijelo skladnih proporcija koje smješta u prostor oslobođen vremena i svega materijalnog. Kombinovanjem linija, ploha i laviranih površina stvara titravu i pulsirajuću površinu koja kao da odražava unutrašnji život akta. Nag, ogoljen i ranjiv, savršen je u svojoj nesavršenosti.

Denis Haračić takođe analizira žensku figuru, ali inspiraciju nalazi u njenim tjelesnim i emotivnim preobražajima. Plodno i zrelo žensko tijelo crta poput prahistorijskih figurina simbola plodnosti, emotivne transformacije izražava deformacijama figure, dok erotiku promartanog akta pronalazi u pozi, dijelovima tijela ili suptilnom toku linije. Ipak, u kojoj god fazi predstavio žensko tijelo, na svakom aktu prepoznajemo istu teksturu, teksturu kamena, a svi aktovi odišu snagom.

Nedim Šećeragić istražuje i promatra čovjeka iznutra, njegove emocije i strahove. Crta portrete u stilu apotropejnih glava kao igrače Vrzinog kola. Ovi portreti, izvedeni i multiplicirani tehnikom serigrafije, ostavljaju dojam pometnje, vrvljenja i nerazrješivosti kola te dobijaju pokret, pokret glave bez tijela koja je izgubila svoju čovječnost u strahu od sebe i drugog. Štampane na platnu za digitalnu štampu na kojem tačka boje postaje piksel, ovi portreti predstavljaju spoj digitalne i klasične grafike.

Mirza Rahmanović je rođen u Travniku 1991. godine. 2015. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za grafiku u klasi profesorice Amele Hadžimejlić-Kečo. Nagrađen je prvim mjestom u okviru izložbe obilježavanja 70. Godišnjice dnevnih novina Oslobođenje 2013. godine. Učesnik je mnogih kolektivnih izložbi kao što su: Otisci multioriginalne BiH, In parallel 2015. Sarajevo-Graz, Život Roma u BiH i drugim.

Denis Haračić je rođen u Travniku 1991. godine. 2015. godine je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za grafiku u klasi profesorice Amele Hadžimejlić-Kečo. Dobitnik je prve nagrade na Likovnom bijenalu Bugojno i druge nagrade u studentskoj kategoriji na osmom Ex Yu konkursu za grafiku u Beogradu 2014. godine. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi kao što su: izložba u sklopu Udruženja umjetnika Skopaljske doline, izložba u okviru grafičke radionce Sofija, Slike našeg vremena i drugim.

Nedim Šećeragić je rođen u Doboju 1986. godine. Trenutno je apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za grafiku u klasi profesorice Amele Hadžimejlić-Kečo. Do sada je osvojio više nagrada za svoj rad: 2010. godine osvaja nagradu “Akademik Edhem Čamo”, Univerziteta u Sarajevu za seriju linoreza, te neke manje nagrade poput konkursa za dizajn amblema Arhiva Federacije BiH i dizajn loga Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo. Sa kratkim filmom “Crust” je osvojio drugu nagradu na Sony konkursu za kratki film. Iste godine je osvojio i treću nagradu na osmom EX-YU konkursu za grafiku u Beogradu.