Kultura
0

Tradicionalni Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije

Sarajevo-x.com
Već šesnaestu godinu Sarajevska filharmonija tradicionalno priređuje koncert posvećen dolasku mjeseca Ramazana.

Ovogodišnjim koncertom u nedjelju 31. jula u 19:30 sati u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu dirigovat će Julio Marić. Uz orkestar Sarajevske filharmonije nastupa sopranistica Adema Pljevljak-Krehić, članica opernog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu, bas Ivica Šarić i mladi tenor Amir Saračević. Orkestru i solistima na sceni će se pridružiti i hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na programu koncerta je uvertira "Al Maktoum" i "Simfonia Islamica" za soliste, hor i orkestar mladog bosanskohercegovačkog kompozitora Ammara Jažića. Iako u svom imenu ima odrednicu "Islamica" ovaj svojevrsni oratorij kroz sedam stavova kroji nit koja povezuje i spaja tri monoteističke ibrahimovske vjere. Zbog strogog islamskog monoteizma ovo djelo ne može imati obrodoslovni karakter kao što to obično imaju oratoriji, već je njegova snaga u pokušaju da se premoste razlike i pomogne bolje razumijevanje i poštovanje različitosti koje njegujemo u našem gradu i Bosni i Hercegovini.

Ovaj koncert je prerastao u svojevrstan običaj kojim Sarajevo pozdravlja dolazak ovog značajnog i za vjernike muslimane svetog mjeseca Ramazana. Veliko je zadovoljstvo kada jedan ovako kompleksan i programski zahtjevan projekat možemo realizovati se oslanjajući u potpunosti na domaće resurse kao što je to slučaj ovaj put.

"Ove godine smo posebno obradovani činjenicom da se koncert realizuje pod pokroviteljstvom člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Osim gospodina Izetbegovića očekujemo da će koncertu prisustvovati i veliki broj uglednika uključujući i pripadnike diplomatskog kora", stoji u najavi.

Prodaja ulaznica za Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije bit će vršena na službenom ulazu Narodnog pozorista Sarajevo u periodu 9-12 i 16-19 sati.

Sve dodatne informacije možete dobiti ukoliko pozovete 033 666 520.