{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Titov bunker u Konjicu proglašen nacionalnim spomenikom BiH

20.6.2014. u 11:12
817
105
Titov bunker u Konjicu proglašen nacionalnim spomenikom BiH
817
Titov bunker u Konjicu proglašen nacionalnim spomenikom BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Titov bunker ili Vojni objekat D-O zvani Armijska ratna komanda (ARK) u Konjicu proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
ARK, Alternativna ratna komanda ili Titov bunker, građen je od 1953.do 1979.godine, 280 metara ispod zemlje, na površini od 6.584 metara kvadratnih, s 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija, s ciljem da se odabranih 350 ljudi iz vojno-političkog vrha bivše Jugoslavije pola godine može zaštititi od atomskog udara.

Na 62. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj od 16. do 20. juna, predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo, te članovi Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry su donijeli odluku o proglašenju šest dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Osim Titovog bunkera u Konjicu, na popisu su i memorijalni kompleks Crna kuća - spomenik žrtvama fašističkog terora u Kruščici, u općini Vitez, Historijsko područje Zaplanik, u općini Ravno, Ćumurijina kula sa dvorima u Kutima, u općini Bileća, Rt kula (Kulina na rijeci Krupi) u Dračevu, općina Čapljina i stambeno-poslovna zgrada - nekadašnja upravna zgrada Trgovačko-transportnog akcionarskog društva u ulici Mula Mustafe Bašeskije u Sarajevu.

Također, donesene su i odluke kojima se utvrđuje da devet dobara ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom. To su: Spomenik žrtvama fašističkog otpora, općina Vitez, Spomenik narodnom heroju Ranku Šipki, općina Vitez, Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naselju Mošunj, općina Vitez, Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naselju Počulica, općina Vitez, Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naselju Rijeka, općina Vitez, objekat Sokolskog doma u Zenici, džamija u Luci, općina Srebrenica i kuća poznata kao Hadžića kula sa pratećim objektima u Luci, općina Konjic.

U proteklih 11 godina, Komisija je donijela 919 odluka, od toga 772 pozitivne i 147 negativnih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: