Bijenale D-0 ARK Underground
151

Titov bunker u Konjicu pretvoriti u muzej savremene umjetnosti

Piše: A. Dž.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Konjicu svoje radove predstavit će 35 umjetnika iz 19 zemalja svijeta. Selektori Bijenala Basak Senova i Branko Franceschi predstavili su danas u Bošnjačkom institutu njihova imena.

Direktor Projekta Bijenale savremene umjetnosti Edo Hozić kazao je da su umjetnici napravili izuzetno kreativne radove koji će biti izloženi u prostorijama Atomske ratne komande u Konjicu, poznatije kao Titov bunker. Hozić je istaknuo da je ovo jedini način da se sačuva arhitektonsko čudo koje je bilo skrivano 50 godina.

"Predstavljanjem novih radova postajemo aktuelni na svjetskom nivou svake druge godine i unosimo život u taj hladni prostor", kazao je Hozić naglasivši da se Titov bunker u Konjicu može sačuvati jedino ako se pretvori u muzej savremene umjetnosti.

Selektor/kurator Branko Franceschi iz Hrvatske kazao je da su on i njegova kolegica iz Turske Basak Senova svjesni odgovornosti da ostvare izložbu, koja će biti na visokom nivou prvog Bijenala te da doprinesu cilju da bunker postane muzej savremene umjetnosti.

"Smatramo da je taj objekt kulturni spomenik i mora se sačuvati, otvoriti se i približiti ljudima. Kroz Bijenale će mnogi posjetitelji upoznati savremenu umjetnosti, ali i vidjeti dio prošlosti ovih prostora, koja na vrlo dramatičan način govori, ne samo o našoj stvarnosti, već o stvarnosti cijele civilizacije, a to je to razdoblje Hladnog rata i nuklearne opasnosti na koju smo pomalo zaboravili, premda ona još uvijek objektivno postoji", kazao Franceschi na čijoj listi se nalazi 19 umjetnika, a to su: Alfredo Pirri, Rim; Almin Zrno, Sarajevo; Armin Linke, Berlin/Milan; Autopsia, Prag/Novi Sad; Brian Dailey, Washington; Carl Michael von Hausswolff, Štokholm; Conor McGrady, Burren/New York; Dalibor Martinis, Zagreb; Danica Dakić, Sarajevo/Weimar; Dario Solman, Split /New York; Edin Numankadić, Sarajevo; Edo Murtić, Zagreb; Igor Bošnjak, Trebinje; Ibro Hasanović, Brisel/Srebrenica; Janos Sugar, Budimpešta; Laibach, Ljubljana; Miroslaw Balka, Varšava; Nenad Malešević, Banja Luka/Beograd; Nemanja Cvijanović, Rijeka; Renata Poljak, Zagreb/Split; Paul Devens, Maastricht i Saeri Kiritani, Kanazawa/New York.

Na listi selektorice iz Turske Basak Senove je 13 svjetskih umjetnika. To su: Adel Abidin, Helsinki; Alban Muja, Priština; Apparatus 22, Bukurešt; Banu Cennetoglu i Yasemin Ozcan, Istanbul; Carlo Crovato, London/Berlin; Cynthia Zaven, Bejrut; Daniel Garcia Andujar, Barcelona; Kim Cascone, San Francisco; Luchezar Boyadjiev, Sofija; Simona Dumitriu, Bukurešt; STEALTH.unlimited, Beograd/Rotterdam; Yane Calovski, Skoplje i Emre Erkal, Ankara.

Projekt D-0 ARK Underground bit će predstavljen na 55. venecijanskom bijenalu. Direkcija projekta će uz prezentaciju predstaviti i radove regionalnih umjetnika.

Prva prezentacija će trajati od 27. maja do 10. juna, a održat će se u UNESCO-ovoj Palazzo Zorzi. U dogovoru sa Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, krajem oktobra 2013. godine održat će se druga prezentacija projekta u MSU Zagreb. Treća prezentacija će se održati krajem 2013. godine u saradnji sa iKSV Fondacijom u Istanbulu.