Kultura
0

Tito zvijezda Eurokaza

FENA
Ovogodišnji 21. međunarodni festival novog kazališta Eurokaz okupit će od 27. juna do 4. jula u Zagrebu osam predstava-epizoda međunarodnog projekta 'Tito - četvrti put', kojemu je Eurokaz producent.

Kako ističu organizatori festivala 'Projekt se bavi likom i djelom Josipa Broza, ali to je tek izgovor za bavljenje velikim temama 20. stoljeća, poput kolektivnog spasa i ideoloških isključivosti'.Projekt, u kojem sudjeluje stotinjak međunarodnih umjetnika, nastao je na inicijativu Eurokaza, koji koproducira predstave s umjetnicima i institucijama iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Egipta, Rusije i Indije.

Od 7. do 16. juna projekt će se pod imenom 'Tito - treći put' održati i u Njemačkoj, u hamburškom kazalištu Kampnagel. Za kraj oba festivala, u Njemačkoj i Zagrebu (na Trgu maršala Tita), izvest će se jedna velika predstava - 'montaža' svih predstava. Cijeli ciklus ponovit će se na jesenskim gostovanjima na festivalima EX PONTO u Ljubljani, skopskom MOT-u i drugdje.

Dvije predstave već su imale premijere - predstava 'Tito - stanoviti dijagrami čežnje' u Bitoli i 'Wedding & Trials' u Zagrebu.

Inače Bitolska predstava bila je zabranjena dva dana prije premijere, no zbog te je odluke, iako je kasnije povučena, makedonski ministar kulture, nakon pritiska javnosti, dao ostavku.