Do kraja godine
60

Tešanj nakon više decenija dobija modernu kino dvoranu

E. M.
Tešanj (Foto: N. G./Klix.ba)
Tešanj (Foto: N. G./Klix.ba)
Tešanj bi do kraja 2023. godine trebao dobiti moderno kino te bi nakon više decenija stanovnici ove općine trebali uživati u modernom ambijentu kino projekcija.

U 2022. godini Općina Tešanj je pokrenula projekat obnavljanja pozorišne/kino dvorane u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je kazao da je u saradnji sa Fondacijom za kinematografiju bit će nabavljen kino projektor i ostala oprema za modernizaciju i digitalizaciju dvorane u vrijednosti cca 150.000 KM.

"Kroz Projekat digitalizacije dobit će se kino dvorana za plasman bosanskohercegovačkih, regionalnih i svjetskih filmskih naslova u što skorije vrijeme. Ugovor o nabavci je potpisan, a instalacije nove opreme se očekuje tokom jula 2023.godine", kazao je Huskić.

Dodao je da će osim nabavke nove kino opreme, općina Tešanj u narednom periodu planira i unutrašnje uređenje dvorane, zamjenu stolica, dijela rasvjete, obnovu pozornice i drugih sadržaja.

"U Budžetu Općine Tešanj su za 2023. godinu planirana sredstva za obnovu pozorišne/kino dvorane. Za projekat digitalizacije i obnovu dvorane izdvojeno je 350 000 KM. Na ovaj način Općina Tešanj želi poboljšati uslove za društveni život mladih. Očekujemo da će sve aktivnosti biti završene do kraja 2023. godine", rekao je Huskić.

Prva pozorišna predstava u Bosni i Hercegovini odigrana je 23. maja 1865. u Tešnju.

Ove godine obilježava se 70 godina postojanja Bosanskog pozorišta Tešanj. Osim toga, u Tešnju su snimani i neki od najuspješnijih bosanskohercegovačkih filmova i serija – Tale, Odbornici, Gori vatra.