{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Teferič", satira o vlasti Aleša Kurta, večeras na sceni Kamernog teatra 55

23.2.2018. u 10:15
22
0
"Teferič", satira o vlasti Aleša Kurta, večeras na sceni Kamernog teatra 55
22
"Teferič", satira o vlasti Aleša Kurta, večeras na sceni Kamernog teatra 55
Večeras će u Kamernom teatru 55 s početkom u 20 sati biti izvedena predstava pod nazivom ''Teferič" koja vas vodi u svijet parodijskog teatra Aleša Kurta.
Predstava ''Teferič'' je komedija koja se vrlo vješto, bez dlake na jeziku, obračunava sa vlašću. Na svim nivoima. Nije važno to što je vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima. Još manje je važno što su glavni likovi seljani nekog malog i beznačajnog sela.

Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.

"Teferič'' je satira o vlasti i kandžiji. Jedno selo u zabiti je na meti svakojakih haramija, oslobodilaca, kadija i juzbaša. Selo je metafora za Bosnu, onakvu kakvu je svako u sebi može raspoznati (ako baš mora). Ovo je priča o strahu. Strahu od vlasti, ali i o dubokom strahu od bilo kakve promjene.

Premijerno je izvedena 7. marta 2015. godine, povodom obilježavanja dana osnivanja Teatra i devedeset godina od rođenja Derviša Sušića.

Karte možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema kupikartu.ba i svim prodajnim mjestima servisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: