Satira o vlasti
0

"Teferič" Aleša Kurta večeras na sceni Kamernog teatra 55

Klix.ba
Predstava "Teferič" koja je rađena po tekstu pisca Derviša Sušića, a čiju režiju potpisuje Aleš Kurt, bit će izvedena večeras u Kamernom teatru 55.

"Teferič" je satira o vlasti i kandžiji. Na meti svakojakih haramija, oslobodilaca, kadija I juzbaša je jedno selo u nekoj zabiti.To selo je metafora za Bosnu, onakvu kakvu je svako u sebi može raspoznati (ako baš mora). "Teferič" je I priča o strahu. Strahu od vlasti, ali i o dubokom strahu od bilo kakve promjene.

Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.

U predstavi igraju: Mirsad Tuka, Muhamed Hadžović, Aida Bukva. Dragan Jovičić, Amar Selimović, Radojica Čolović, Sabina Bambur, Boris Ler, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić i Vanesa Glođo.

Predstava počinje u 20 sati, a karte možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema kupikartu.ba i svim prodajnim mjestima servisa.