Kultura
81

Teatar mladih podržao kampanju "Ja sam za Muzej u Goraždu"

Piše: E. A.
Čak i manje sredine u BiH za razliku od Goražda imaju ustanove u kojima su pohranjeni predmeti iz prošlosti koji plijene pažnju turista, studenata, istraživača raznih profila.

Stručnjaci koji često u Goražde dolaze iz gradova koji posjeduju respektabilne zbirke oduševljeni su arheološkim, historijskim i kulturnim bogatstvom ovog područja a istovremeno zbunjeni podatkom da sve to Goražde nema gdje pokazati, čak ni detalje iz najbližih događaja.

Godinama je u gradu na Drini aktuelna priča o osnivanju muzeja. Konkretan rad vidljiv je tek u posljednjih nekoliko mjeseci kada su na ovom području počela istraživanja mladih arheologa sa Filozofskog fakulteta a Adi Džemidžić u okviru ovdašnjeg Centra za kulturu krenuo u prikupljanje materijala i predmeta za muzejsku zbirku.

Muzej bi u veoma kratkom roku mogao imati u posjedu bar dvije zbirke, arheološku i etnografsku te na sistematski način prikupljati i klasifikovati muzejski materijal, naučno ga obrađivati i izučavati, čuvati i prezentovati javnosti. No prije toga je potrebno da se i osnuje.

Ovaj put Općina Goražde i Javna ustanova Centar za kulturu tvrde da su ozbiljno pristupili ovom projektu i traže najbolju lokaciju za Muzej. Udruženje "Kulturna baština" ali i mladi arheolozi doslovce su nacrtali put kojim nadležne institucije trebaju konkretnim koracima pokazati da osnivanje nije više samo ideja.

U kampanju "Ja sam muzej" koja već mjesecima traje uključio se i Teatar mladih ovog grada Kako bi prikupili inicijalna sredstva za osnivanje muzeja premijerno su izveli satiričnu predstavu "Posljednji nezaposleni" a novac od prodaje ulaznica izdvojili za muzej.

Akcija "Za muzej u Goraždu" tako je dobila i prve rezultate a sala Centra za kulturu uz to ispunjena do posljednjeg mjesta s obzirom da je riječ o predstavi koja u Goražu definitivno plijeni pažnju.

"Premijera predstave je izazvala veliku zainteresovanost publike. Novac od ulaznica jeste simboličan ali to su inicijalna sredstva i do sad je prikupljeno 382 KM", kaže Arman Bešlija, iz Teatra mladih.

Po ko zna koji put pokazalo se da je publika u Goraždu željna kulturnih sadržaja.

"Kroz ovakve i slične akcije mladi žele poručiti da im je stalo do razvoja kulture. Nadamo se da će vladajuće strukture uvidjeti značaj kulturno-historijskih institucija", pojašnjava Arman.

Teatar mladih Goražde zajedno sa Rock školom planira niz aktivnosti kojima želi dati podršku osnivanju muzeja.

"Znamo koliko bi osnivanje muzeja u Goraždu bilo važno za kulturu grada, za sve ljude koji se bave promocijom kulture, kulturne baštine, kao i za grad Goražde općenito. Zbog toga smo došli na ideju da pomognemo ljudima koji vrijedno rade na prikupljanju i sredstava i kulturološkog naslijeđa, te da uz pomoć svih nas, jednoga dana muzej grada Goražda bude otvoren. Članovi teatra sa jedne i naši sugrađani sa druge strane pozornice su dali jasno poruku svima,'Želimo kulturu! Želimo muzej'. Zanimljivo je bilo, da niko od ljudi koji bi, vjerovatno i trebali biti u velikoj sali, nije bio. Ne zbog predstave, ne zbog nas, barem zbog muzeja za koji se predstava igrala. Možda i ovaj njihov nedolazak daje odgovor svima nama", kaže Adel Homoraš iz Teatra mladih Goražde.

"Posljednji nezaposleni", predstava je koja na satiričan način govori o prilikama u Goraždu, nastala iz potrebe da se odgovori na medijsko predstavljenje Goražda kao grada blagostanja.