Kultura
97

Puno je razloga za otvaranje muzeja u Goraždu

Piše: E. A.
Mladi goraždanski arheolog Adi Džemidžić prezentirao je danas u Centru za kulturu Goražde mogućnosti osnivanja Muzeja u gradu na Drini.

Ideja je opravdana jer postoji kulturološka, turistička i općadruštvena potreba za formiranjem takve ustanove na području BPK i Općine Goražde. Time bi se na sistematski način prikupljao i klasifikovao muzejski materijal, naučno obrađivao i izučavao, čuvao i na stručan način prezentirao javnosti i jedino na taj način bi se spriječio njegov odlazak izvan granica Kantona i BiH.

"Goražde zaslužuje da ima muzej jer ima šta da pokaže iz svoje historije. Muzeji su temeljne ustanove kulture od općeg društvenog značaja koji se objektivizira u nastojanju da se za sadašnje i buduće generacije sačuva muzejska građa kao svjedočanstvo civilizacijskog razvoja. Općina Goražde je danas prepoznatljiva po više značajki. Jedna od njih je i kulturna baština iz koje proističe i na kojoj se formira goraždanski kulturni identitet i identitet gornjodrinske regije. Budućnost Goražda i njegov razvoj ovise, dobrim dijelom, o našoj sposobnosti da taj kulturni potencijal prepoznamo, identifikujemo i artikulišemo tako da on kroz institucionalno i strukom obuhvaćeno djelovanje postane jedan od faktora razvoja Općine Goražde", kazao je Adi Džemidžić.

On je prezentirao smjernice po kojima bi se ova ideja realizovala u što skorije vrijeme. Prvi korak je prikupljanje materijala, a potom sistematski i institucionalno rješavanje pitanja muzejskog prostora. Muzej bi konceputalno odražavao period od najstarijih vremena do posljednjeg rata a posebna pažnja bila bi posvećena periodu 92-95 godina.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović pružio je punu podršku ovakvom projektu te ukazao na značaj postojanja jedne takve institucije u Goraždu.

"Goražde ima izrazito bogatu historiju, historiju koja seže hiljadama godina unazad i naša je dužnost da sve artefakte sa bogatih arheoloških nalazišta sačuvamo i okupimo na jednom mjestu, kako bismo mogli generacijama koje dolaze da pokažemo na koji način su nekada ljudi živjeli na ovim prostorima, ali i da stvorimo osnovu za učenje za bolju budućnost. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da se ovaj projekat do kraja realizira i smatramo da je i ranije bilo vrijeme da se takvo nešto učini", kazao je Ramović.