Kultura
30

Tašlihan: Zavirite u virtuelnu prezentaciju prošlosti Sarajeva

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Muzeju Sarajeva danas je predstavljen projekat "Tašlihan - virtuelna prezentacija“ preko kojeg je digitalno ovjekovječen možda i najpoznatiji srušeni objekat u glavnom gradu BiH.

Tašlihan je izgrađen 1543. godine na mjestu današnje bašte Hotela Europa, a služio je kao karavanska stanica – svojevrsna preteča hotela. Spaljen je u požaru 1879. godine, a sve što je ostalo su temelji koji se danas mogu vidjeti između Europe i Bezistana.

Profesorica sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Selma Rizvić jedna je od voditelja projekta koji, prema njenim riječima, ima cilj oživjeti kolektivno pamćenje građana Sarajeva.

Projekat se sastoji iz sekvence digitalnih priča koje su povezane hiperlinkovima. To je naš novi koncept u digitalnom pripovijedanju i značajan je sa stanovišta naučnog istraživanja kojim se bavimo. Koncept je značajan za obične gledaoce jer preko njega mogu saznati podatke koji su relativno nepoznati javnosti“, rekla je Rizvić.

Projekat se sastoji iz tri verzije. Jedna je dokumentarna priča u obliku običnog filma. Druga je interaktivna priča linkovana na potpriče koje daju detaljniji opis pojedinih aspekata Tašlihana kao što su način gradnje i arhitektura. Tu je i ozbiljna igra gdje model Tašlihana možete vijdeti samo ako odgovorite na skup pitanja iz priča.

"Prvi put sarađujemo i sa književnikom Muhamedom Mahmutovićem koji je napisao scenarij za naše digitalne priče. Dopalo nam se što je uveo emotivnu dimenziju s obzirom na to da priče priča narator Murat-beg Tardić, najbliži saradnik Gazi Husrev-bega koji je ukopan pored njega. Zahvaljujući arheologu Adnanu Muftareviću mi imamo model koji je načinjen po pretpostavci o tome kako je objekat izgledao. Sada putem interneta ili u samom Muzeju Sarajeva možete da prošetate kroz Tašlihan i iz priča saznate detalje o njegovoj historiji“, zaključila je Rizvić.

Arheolog Adnan Muftarević podsjetio je na radove na spomenutoj lokaciji na kojoj su načinjeni prvi koraci kreiranja virtuelne prezentacije.

"Mi smo na lokalitetu Tašlihana otpočeli pripreme za nešto što je sada ušlo u finalnu fazu. Moj kolega Mirsad Avdić i ja izvršili smo arheološka istraživanja na tom lokalitetu, gdje smo pronašli sve što je sačuvano u zemlji. Zidine su konzervirane i nakon toga je uslijedila izrada 3D modela“, objasnio je Muftarević.