Kultura
46

Turisti veoma zainteresovani: Maketa stare Baščaršije od sada u virtuelnom izdanju

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svi turisti ostanu oduševljeni kada vide maketu na kojoj je predstavljen izgled sarajevske Baščaršije do 1878. godine. No, visoka stakla onemogućavaju kustosima da pokažu određene objekte posjetiocima. Zbog toga su studenti i profesori Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu napravili interaktivnu maketu, odnosno online aplikaciju koja nudi informacije o svakom objektu s makete.

Maketu je radio maketar Husein Karišik od 1949. do 1953. godine.

"S obzirom na to da maketa izaziva veliko interesovanje, naši kustosi ne mogu uvijek zadovoljiti sve zahtjeve posjetitelja i nemoguće je objasniti svima svaki objekat pojedinačno. Dodirom na ekran interaktivne makete izlaze podaci o objektima na bosanskom i engleskom jeziku", kazala je direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević.

Interaktivnu maketu kreirala je profesorica ETF-a Selma Rizvić sa svojim studentima iz laboratorije za računarsku trafiku. Dekan ovog fakulteta Samim Konjicija istakao je kako je ovo još jedan uspješno realiziran objekat.

"Gradnja virtuelnih modela interesantnih za kulturno naslijeđe ima višestruki značaj zbog toga što je moguće sačuvati od zaborava taj objekat ili rekonstruisati nešto što je nestalo, a postojalo je. Drugo, bitan je aspekt, samim time što je dostupno na internetu pomaže popularizaciji takvih sadržaja", rekao je Konjicija.

Profesorica Rizvić kazala je kako je interaktivna maketa bila ideja njihovog kolege Danijela Pletinksa iz Belgije koji je sa svojom kompanijom jedan od partnera transnacionalne mreže virtuelnih muzeja s kojom ETF uspješno sarađuje četiri godine.

"On je bio impresioniran maketom i rekao da moramo napraviti nešto da olakšamo pristup maketi i kustosima i posjetiocima muzeja. Maketa je zaštićena staklenim pločama i ne može se dovoljno prići da se neki objekat pokaže. U tome je značaj ove aplikacije, da kustos na ekranu naše aplikacije pokaže određeni objekat i detaljnije informacije, ili ga locira, a posjetilac ga i sam može naći. Također, može vidjeti i kako taj objekat izgleda danas", kazala je Rizvić.

Bitno je istaći da se aplikacija na kojoj trenutno ima 15 objekata, može proširivati. U planu je dodavanje virtuelnih modela objekata koji više ne postoje.

"Jedan objekat je već u pripremi, to je Tašlihan od kojeg postoji samo jedan očuvani zid u bašti hotela Evropa. Planiramo da se klikom na Tašlihan otvori cijeli virtuelni model sa interaktivnom pričom, tako da bi posjetilac imao osjećaj da putuje kroz vrijeme, odnosno vraća se u prošlosti i šeta tim objektom", kazala je Rizvić.

Direktorica Muzeja Sarajeva pozvala je sve ljude da posjete muzeje sutra, 16. maja, kada se obilježava Noć muzeja. Ulaz u muzeje od 18 do 24 sata bit će besplatan.