Oskarovac na Stradunu
0

Tanovićev Cirkus Columbia u petak u Dubrovniku

FENA
Nakon projekcije koktel i razgovor sa autorom
Nakon projekcije koktel i razgovor sa autorom
Organizatori Dubrovnik Film Meetinga, u saradnji s kinematografima Dubrovnika, organizirat će 10. decembra premijeru novog filma oskarovca Danisa Tanovića "Cirkus Columbia".

Nakon projekcije filma za uzvanike bit će priređen koktel kojem će prisustvovati autor filma Danis Tanović, glumac Milan Štrljić te organizatori Dubrovnik Film Meetinga, saopćeno je iz ALH grupacije.

Romantična saga "Cirkus Columbia" nastala prema romanu hrvatskog novinara i književnika Ivice Đikića osvojila je brojne nagrade - nagradu CinemAwenire na Venecijanskom film festivalu, nagradu publike na Sarajevo film festivalu te je ujedno bh. kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma.

U filmu koji je prikazan na brojnim prestižnim svjetskim festivalima (Toronto, Venecija, San Sebastian i drugim) glavne uloge tumače: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin i Milan Štrljić.

Riječ je o romantičnoj priči smještenoj u jedno malo mjesto u Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon svjetske premijere filma na Sarajevo film festivalu, filmski kritičar Velimir Grgić napisao je da je Tanovićev film "odličan koktel drame, komedije i politike, zapakiran u vrhunsku ljubavnu priču, s mudrim razvojem i obratima radnje, koji funkcionira i kao iznimno inteligentan, možda najkompletniji film o svemu što se na ovim prostorima događalo u počecima devedesetih".

Uoči premijere u 19 sati u Hotelu "Excelsior" bit će održana konferencija za novinare gdje će se medijima obratiti režiser Danis Tanović, glumac Milan Štrljić te uime organizatora DFM-a Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala i Goran Štrok, predsjednik Uprave ALH.

Premijera filma "Cirkus Columbia" ujedno je i uvertira u brojna događanja koje Dubrovnik Film Meeting planira tokom iduće godine za Dubrovčane i njihove goste.

Dubrovnik Film Meeting je kulturna manifestacija koja se održava od 2005. u organizaciji Sarajevo film festivala i ALH grupacije radi promocije regionalne i svjetske filmske industrije, unapređenja suradnje među državama, razvoja mlade filmske scene te profiliranja Dubrovnika u značajno filmsko okupljalište.