Kultura
0

Talentirani interpretator sevdalinki Božo Vrećo uskoro objavljuje prvi album

Klix.ba
Božo Vrećo
Božo Vrećo
Već nekoliko dana u sarajevskom umjetničkom ateljeu Figure traju probe ansambla koji čine muzičari iz Foče, Tuzle, Prijedora i Sarajeva.

Riječ je o novom projektu na bosanskohercegovačkoj sceni koji će već narednog mjeseca rezultirati snimanjem albuma i novim diskografskim izdanjem u produkciji izdavačke kuće Gramofon.

Novo ime u Gramofonu je pjevač Božo Vrećo, a sa ovim umjetnikom potpisan je ugovor o višegodišnjoj saradnji koja uključuje produkciju dva albuma, umjetnički menadžment i međunarodno zastupanje.

Ove godine produkcijska kuća Gramofon obilježava desetogodišnjicu postojanja i prvjenac Bože Vreće će biti objavljen na isti dan kada je prije 10 godina objavljen CD "Remake" Adija Lukovca koji je bio prvo izdanje ove agilne produkcijske kuće. U proteklom periodu Gramofon je producirao i objavio albume Emine Zečaj, Dubioze Kolektiv, Zostera, Sanela Redžića, Damira Imamovića, Amire Medunjanin, Basheskije, Validne Legitimacije i drugih domaćih muzičara postavljajući visoke produkcijske standardne u Bosni i Hercegovini ne samo kada je riječ o muzici nego i o zvuku i likovnoj opremi svojih izdanja.

O saradnji sa mladim pjevačem iz Foče, osnivač i producent Gramofona Edin Zubčević kaže: "Božo Vrećo je bez ikakakve sumnje jedan od najvažnijih interpretatora sevdalinke koji su se pojavili u posljednjih 20 godina i vjerujem da će vrijeme koje dolazi ne samo potvrditi njegov talenat nego i konačno artikulirati poslijeratnu renesansu sevdaha koji je autentična baština Bosne i Hercegovine, jer uz bosanski stećak, sevdalinka je kulturni sinonim naše zemlje koji na vjeran način reprezentira našu duhovnost i istoriju."

S obzirom na ono što je Gramofon postigao u proteklih deset godina kao nezavisna i neprofitna muzička produkcija za očekivati je da će ovo jubilarno izdanje biti istovremeno i kruna dosadašnjeg rada.