Kultura
1

"Takva su pravila" je film o maloljetničkom nasilju i krizi društvenih institucija

Anadolija
U Zagrebu je premijerno prikazan film "Takva su pravila“ uz nazočnost scenariste i režisera Ognjena Sviličića i glavnog glumca Emira Hadžihafizbegovića. Film je emotivna priča o ocu i majci koji gube sina jedinca, tinejdžera koji umire kao žrtva maloljetničkog nasilja u velikom gradu.
Ognjen Sviličić (Foto: Anadolija)
Ognjen Sviličić (Foto: Anadolija)

"Film koji progovara o problemu maloljetničkog nasilja, krizi društvenih institucija i nesretnoj priči male, radničke obitelji, rađen je u hrvatskoj, makedonskoj i srpskoj koprodukciji, gdje će biti i prikazan", kazao je režiser filma Ognjen Sviličić.

Film je već obišao neke svjetske festivale gdje je naišao na dobar prijem publike jer, kako je rekao Sviličić, "ovo se može dogoditi bilo gdje".

Za BiH, Sviličić je izrazio sumnju u kino projekciju zbog manjka nezavisnih kino-proizvođača, mada bi zbog dvoje glavnih glumaca u filmu, kaže, volio napraviti premijeru i u Sarajevu.

Emir Hadžihafizbegović (Foto: Anadolija)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Anadolija)

"Umjetnost ima dva zadatka: da otvara probleme i popravlja ljude“, poručio je Emir Hadžihafizbegović koji u filmu glumi Tomičinog oca, lik Ive Jozića. 

Film preporučuje tinejdžerskoj generaciji kako bi se ukazalo na problem nasilja i njegove nehotične tolerancije u društvu.

Hadžihafizbegović je kazao kako film "Takva su pravila“ ima nekoliko konteksta:

"Ovaj film ima priču o roditeljima koji gube dijete, sistemu koji nije suport malim, običnim ljudima i naravno ovu besmislicu, potpuno iracionalnu agresiju mladih ljudi koja je već matrica i  nekih drugih geografija i meridijana, ne samo Zagreba. Ovo je endemska zagrebačka priča o ubistvu jednog nevinog dječaka (Luka Ritz, op.a.), ali imamo i u Sarajevu Denisa Mrnjavca, urbanu legendu o dječku koji je ušao u tramvaj pa su ga neke maloljetne bitange izbole nožem".

Emir Hadžihafizbegović i Ognjen Sviličić (Foto: Anadolija)
Emir Hadžihafizbegović i Ognjen Sviličić (Foto: Anadolija)

Bh. glumac pogledao je film na zagrebačkoj projekciji sa novinarima, pet mjeseci nakon što je film gledao pred prepunim kinom u Veneciji.

"Lovim sopstvene greške, da vidim je l' se nešto moglo uraditi bolje“, u šali je poslije projekcije kazao Hadžihafizbegović.

Suprugu i majku u filmu glumi Jasna Žalica, sudjeluju i Hrvoje Vladisavljević, Veronika Mach, Goran Bogdan... Većina sporednih glumaca iz filma, prema riječima režisera Sviličića, ima "Zlatnu Arenu" iz Pule.