Kultura
13

Takmičenje bh. bajki: Najmlađi vole knjigu i u vrijeme kada je virtuelni svijet sve popularniji

Piše: A. Z.
Jedan od sadržaja ovogodišnjeg Festivala dječije umjetnosti su književni sadržaji u čijem okviru je i konkurs za najljepšu neobjavljenu bajku. Pravo učešća imaju svi državljani BiH, a jedan autor može učestvovati s najviše tri bajke. Ove godine na konkurs se mogu prijaviti i školarci.

"Veliki broj tekstova koji je pristigao na prošlogodišnji konkurs govori koliko je on bio podsticajan. Žiri je odabrao najvrednije radove koji su dobili novčane nagrade. Prvonagrađena bajka bit će dramatizirana i premijerno izvedena u BNP Zenica. Izbor iz pristiglih radova je objavljen u zajedničkoj zbirci 'Vilenjakovo pero'. Ovogodišnji konkurs je proširen pozivom da učenici osnovnih škola iz BiH također učestvuju s bajkama i za njih su predviđene nagrade, a njihovi radovi će također ući u zajedničku zbirku“, kazao je za Klix.ba književnik Mirsad Bećirbašić, predsjednik žirija.

Bosanskohercegovački pjesnik i pisac proze ističe da, uprkos tome što živimo u vremenu kada djeca veći dio vremena provode u virtuelnom svijetu, najmlađi još uvijek vole čitati i najradije biraju upravo bajke.

Mirsad Bećirbašić
Mirsad Bećirbašić

"Vrijedna ostvarenja u žanru bajke podjednako čitaju i odrasli i djeca. Pisati za djecu je jednako zahtjevno kao i pisati za odrasle. S poemom 'Hasanaginica' i bajkom 'Titiz i Đomet' naša književnost je ušla u svjetsku književnost. To naslijeđe traje i živi i u savremenoj bh. književnosti za djecu", kaže Bećirbašić.

Pisac smatra da su upravo nove tehnologije obogatile i liberalizovale književnu ponudu, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Sve više je mladih koji žele pisati, a printana izdanja su sve traženija.

"Veliki broj mlađih bh. pisaca dobija međunarodne nagrade. To su nasljednici Ibrišimovića, Dizdara, Ćopića, Lukića i naših drugih pisaca. Elektronske forme pokazuju da je kvalitet bh. književnosti neupitan kad je riječ o budućnosti. Dok je čovjeka bit će i potrebe za književnom riječju", zaključuje naš sagovornik.

Konkurs za najbolju bajku otvoren je do 5. aprila, a radovi se mogu prijaviti na [email protected]. Rezultati konkursa bit će objavljeni do 25. aprila, a žiri u sastavu Mirsad Bećirbašić, Lidija Pavlović-Grgić i Šefik Dupović dodijelit će tri nagrade u iznosu od 800, 500 i 300 KM.