Počinje u ponedjeljak
3

Pogledajte program sedmog po redu Festivala dječije umjetnosti "Fedu"

N. O.
Sedmi Festival dječije umjetnosti "Fedu" će se održati od 03. do 07. maja na online platformama, a neke projekte će realizirati i uživo, u Pozorištu mladih kao i na nekim drugim lokacijama poštujući sve higijensko-epidemiološke mjere.

Otvorenje je u utorak, 04.05. u 11 sati u Pozorištu mladih sa predstavom "Tobija". Festival će zvanično otvoriti ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i direktor "Fedu" Fahrudin Kučuk.

U ponedjeljak će se zvanično obratiti direktor Kučuk, a u programu je i online teatar: Umjetnička organizacija Kazališna družina "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda, izvest će predstavu "Evo poze Ezopove" u 11:00h i 17:00h. Također, Pozorište za djecu iz Kragujevca izvest će predstavu "Bambi" u 14:00 i 19:00

U sklopu online teatra izvest će se predstava "Grimmix" Kerekesh teatra iz Varaždina, u 12:00 i 18:00, kao i projekat literarno-dramske sekcije predmetne nastave - Osnovna škola Katoličkog školskog centra "Sv. Josip" iz Sarajeva.

Također, u ponedjeljak će u sklopu festivala biti: Plesna udruga Ri DANCE iz Rijeke s mjuziklom "Profesor Mirkec", Ježeva kućica u interpretaciji Ajnura Adilagića, stihovi uz bajkovite ilustracije: Ismet Bekrić i Sanela Husić-Musabašić "Djevojčice i princeze", dramska sekcija "Sedma osnovna škola" iz Blažuja - Ilidža, učitelj Hajrudin Nurudin i njegova mala raja: dječija igra: "U društvu BH pisaca", Ali Skenderagić - "Sweet Child of Mine", Ena Nevesinjac - klavir, Kenan Muratović, kompozicija "Sny a valčíky", Frtutma KIDS: videospot za pjesmu "Sara iz Mostara", Edi (7) i Una (4) Čengić iz Sarajeva, Priče iz biblioteke - čita Suzana Dedić, "Nastava na daljinu" OŠ Maglaj.

U utorak, 4. maja, je u planu zvanično otvorenje 7. Festivala dječije umjetnosti u Pozorištu mladih Sarajevo predstavom "Tobija" u 11:00 sati.

Također, u utorak je planirano otvorenje izložbe festivala, online predstava Zagrebačkog kazališta lutaka "Medo Đuro u vrtiću" u 11:00h i 17:00h, stihovi uz bajkovite ilustracije, film "Mala princeza i škola", te "Kralj lavova" mjuzikl za djecu.

U srijedu su na programu predstave "Cvrčak i mravi", "Sunce Djever i Neva Nevičica", književni karavan "Pisci bibliotekama", mjuzikl "Tajna žutog škabelina".

U četvrtak u 11:00 i 17:00h stiže predstava "Palac Sim, palac Tam", u 14:00h i 20:00h "Ljepotica i zvijer", video spot za pjesmu "Sarajevo grad", te Kazalište sjena.

Predstava "Aladdin" odigrat će se u petak u 16 sati u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo. Također, u petak su na programu izložba Katoličkog školskog centra "Sv. Josip" iz Sarajeva, 7. tradicionalni humanitarni baza i proglašenje pobjednika Takmičarskog pozorišnog programa u 19 sati.