Promocija na SFF-u
6

Svjedočanstva ratnih reportera o ratu u BiH objedinjena u knjizi

Klix.ba
Jedna od fotografija iz knjige (Foto: AFP)
Jedna od fotografija iz knjige (Foto: AFP)
Svjedočanstva ratnih reportera o najtežim godinama nedavne historije objedinjena su u knjigu "Bosnia 1992.-1995.", koja će biti promovirana 11. jula u prostorijama kina Meeting Point u Sarajevu.

Knjiga kroz radove, fotografije i priče više od 50 stranih i domaćih fotoreportera i novinara govori o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i 1.425 dana opsade Sarajeva.

Kada su se u septembru 2011. godine sastali ratni izvještači i novinari, koji su pratil dešavanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine, odlučili su se na 20. godišnjicu od početka opsade Sarajeva vratiti u glavni grad Bosne i Hercegovine i izdati knjigu u kojoj će biti neki od njihovih radova.

Jon Jones, Gary Knight, Remy Ourdan i Zijah Gafić uspjeli su okupiti 50 domaćih i stranih fotografa, novinara i pisaca, koji su svoje radove dali besplatno kako bi bila objavljena knjiga o ratnim stradanjima u BiH.

Ugledni francuski novinar Remy Ourdan je u predgovoru knjige, između ostalog, napisao da su strani reporteri bili preneraženi onim što su vidjeli na početku rata. Stvorili su vezu sa gradom i njegovim građanima i postali Sarajlije.

"Rasprava o njihovoj stvarnoj ulozi će trajati decenijama. Teško da će se i historičari složiti o tome. Većina reportera smatra da nisu poslužili nikakvoj korisnoj svrsi, a još uvijek su iznenađeni činjenicom da su izvještavali o najdužoj opsadi u modernoj historiji, a da niko nije intervenirao da spasi Sarajevo i Bosnu. S druge strane, neki građani Sarajeva kažu da, premda je strana intervencija stigla kasno, krajem ljeta 1995. godine, grad nikada ne bi bio u stanju da pruži otpor kakav je pružio da nije bilo svakodnevnih izvještaja novinara i barem minimuma međunarodne pažnje. Niko nema odgovor na ova pitanja", stoji u Ourdanovom predgovoru.

Oko 250 primjeraka knjige je podijeljeno ljudima, koji su pomagali stranim reporterima u ratu, te javnim bibliotekama, a nakon promocije moći će se kupiti u Connectumu. Na promociji zakazanoj za srijedu, publici će se obratiti Jon Jones, Remy Ourdan i Zijah Gafić.

Knjigu možete pregledati u online formatu na stranici www.bosnia-book.com.