Kultura
32

Svečano otvoren 9. internacionalni muzički festival BIMF

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Koncertom Zagrebačkih solista večeras je u Domu oružanih snaga BiH otvoren 9. Internacionalni muzički festival "Bosna" BIMF, koji će trajati do 15. juna.

Zagrebački solisti su izveli djela Bela Bartoka, Johanna Pachelbela i Borisa Papandopula, te savremene muzike 21. stoljeća.

Ujedno, otvaranje Festivala obilježeno je i premijernom izvedbom kompozicije koju potpisuje direktorica BIMF-a Zemira Masleša.

Masleša je za Agenciju Fena istaknula da je velika čast i zadovoljstvo ugostiti u Sarajevu Zagrebačke soliste koji već tradicionalno otvaraju BIMF. Ocijenila ih je "najboljim od najboljih".

"Premijerno je izvedena i moja kompozicija "Pijesak na plaži Santa Monike". Ona govori o utjehi, nadi, vjeri u bolju budućnost te zahvalnosti za lijepe stvari u životu i sam život", kazala je ona.

Na subotnjem festivalskom repertoaru je koncert pijanistice Tetiane Shafran iz Ukrajine, dok će se u nedelju sarajevskoj publici predstaviti jedna od vodećih američkih pijanistica klasične muzike Ursula Oppens, koja već četvrti put gostuje na BIMF-u.

Tradicionalno će u okviru ovog festivala biti organizirani i muzički kampovi za djecu.