Kultura
0

Svečana akademija povodom 20-godišnjice obnove "Preporoda"

FENA
Svečanom akademijom u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, večeras je obilježena dvadesetogodišnjica obnove Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

To je centralni događaj obilježavanja ove godišnjice kojem su prethodili otvaranje izložbe "Mlado stoljeće Preporoda" početkom decembra te dokumentarna izložba, otvorena jučer u Sarajevu, o radu zajednice u proteklih 20 godina, kao i predstavljanje knjige Isme Kamberović "Bibliografija izdanja BZK "Preporod" i literatura o BZK "Preporod" 1990.–2010.

Sadašnji predsjednik prof.dr. Senadin Lavić podsjetio je brojne zvanice na svečanoj akademiji na obnoviteljsku skupštinu "Preporoda" održanu prije 20 godina u sarajevskoj Vijećnici i na njene sudionike: Muhsina Rizvića, Atifa Purivatru, Rusmira Mahmutćehajića, Aliju Isakovića, Muniba Maglajlića....

Do danas je "Preporod" prepoznatljiva institucija bošnjačke kulture koja iskazuje pluralizam u ovoj vrsti ljudskog djelovanja. Prvi važan doprinos obnovljena zajednica dala je u očuvanju pluralnih formi kulture bošnjačkog naroda, zatim u borbi kulture protiv izolacionizma, rekao je predsjednik.

"Preporod" je zagovarač kulture mira na južnoslavenskim protorima i održivosti Bosne i Hercegovine, a ponosan je i na svoje djelovanje tokom proteklog rata kad je jasno stavio do znanja da ne pristaje na podjelu zemlje.

Kao važnu dimenziju koju će i dalje njegovati "Preporod", Senadin Lavić je naveo - obrazovanje.

"Znanje treba da ostane stožer naše kulturne djelatnosti", rekao je između ostalog.

Izveden je i prigodan umjetnički programa.

Obilježavanje godišnjice "Preporoda" trajat će do početka marta, za kada je planiran naučni skup "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci".

Zamišljen je kao otvoreno i kritičko preispitivanje različitih odnosa bošnjačke etnonacionalne kolektivnosti i bh. državne pluralnosti.

Najavljeni učesnici su naučnici iz BiH i regiona.

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", ranije Kulturno društvo Muslimana, potom Kulturno društvo Bošnjaka, imala je obnoviteljsku skupštinu 5. oktobra 1990. godine.