Kultura
0

Sve spremno za treći festival sevdalinke u Tuzli

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U povodu održavanja trećeg festivala "Sevdalinko, u srcu te nosim", premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić susreli su se danas s članovima Organizacionog odbora festivala Ramizom i Rašidom Milkunićem, Zlatkom Dukićem i Semirom Fejzićem.

Milkunić je istaknuo da je sve spremno za početak trećeg festivala sevdalinke u Tuzli 22. decembra, saopćeno je iz Službe za informiranje Tuzlanskog kantona.

"Treći festival pripremali smo u složenijim okolnostima nego prethodna dva, posebno kada je riječ o finansijskim sredstvima. Ipak, naš entuzijazam i želja da održimo ovaj festival, da on postane tradicija i da Tuzla i Tuzlanski kanton po njemu postanu prepoznatljivi u cijeloj BiH su prevagnuli", istaknuo je Milkunić.

Izražena je zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona, premijeru i resornoj ministrici što su od početka podržali ideju festivala, te pružili finansijsku podršku.

Naglašena je i izuzetno velika podrška i pomoć Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona i direktora te ustanove festivalu sevdalinke.

Premijer Mujić i ministrica Hadžić-Suljkić su uputili čestitke svima koji već treću godinu uspješno rade na ovom izuzetnom projektu koji na najbolji način čuva bh. muzičku tradiciju.

Pozdravljena je inicijativa Oganizacionog odbora festivala sevdalinke da se pokrene postupak zaštite sevdalinke kao kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Izraženo je uvjerenje da će festival sevdalinke i u narednim godinama imati punu podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Na ovogodišnjem festivalu sevdalinke će izvoditi više od 20 učesnika iz cijele BiH.

Pokrovitelji su Vlada i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona te Općina Tuzla.