Kamerni teatar 55
42

Sve je spremno za premijeru "Sjećaš li se Doli Bel": Magija na sceni

Piše: E. Lj.
Dva i po mjeseca traju probe za predstavu "Sjećaš li se Doli Bel" koja će u režiji Kokana Mladenovića 15. marta premijerno biti izvedena na sceni Kamernog teatra 55.

Predstava je napravljena kao svojevrstan odgovor vremenu koje je prošlo, a u kojoj Mladenović kroz prizmu sjećanja glavnog lika Dine publiku vodi kroz sva dešavanja koja su obilježila film i ispričala dirljivu ljubavnu priču o prvoj ljubavi i o životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe i mnoge od nas sa sobom.

"Imao sam privilegiju i ogromno zadovoljstvo da protekla dva mjeseca provedem u jednoj više nego uzbudljivoj pozorišnoj atmosferi. Emir i ja samo godinama razgovarali o tome šta je najbolje čime bismo uplovili u saradnju i na koncu smo se lijepo dogovorili da je to roman Abdulaha Sidrana. Potenciramo da je ova predstava adaptacija romana, jer je razlika između scenarija filma i romana koji je osnova naše pozorišne predstave u tome što je pjesnik Abdulah Sidran prisutniji u romanu. Polje pjesništva, polje metafore je nešto što dekodira predstavu koju ćete gledati", rekao je Mladenović dodajući da režija kojoj oduzmete poetsko osjećanje svijeta postaje neko obično zanimanje.

Kokan Mladenović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kokan Mladenović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dodao je kako je iz romana, ali i s pozorišnih proba mnogo naučio o Sarajevu i naglasio da je "Sjećaš li se Doli Bel" zapravo zajednička posveta autorskog tima i glumačkog ansambla Sarajevu iz istoimenog romana.

"Nakon svega što se dogodilo sa Sarajevom i zemljom u kojoj je Sarajevo postojalo, jer smrt Sarajeva jeste smrt Jugoslavije, probali smo vidjeti koji su to uzroci nekog budućeg pada, koja je to sjenka postojala u odnosu na osnovni pojam, zašto nam se dogodilo sve što nam se dogodilo, zašto glavni akter naše priče Sabahudin Zolj više ne živi u Sarajevu i zašto se vraća nakon toliko godina", pojasnio je Mladenović.

Elma Juković, Emir Hadžihafizbegović, Abdulah Sidran, Kokan Mladenović i Davor Golubović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elma Juković, Emir Hadžihafizbegović, Abdulah Sidran, Kokan Mladenović i Davor Golubović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Abdulah Sidran, koji je Kamernom teatru 55 ustupio prava za dramatizaciju predstave 'Sjećaš li se Doli Bel", rekao je da mu je ova predstava veoma važna jer na neki način poentira njegovu stvaralačku putanju.

"Ovdje se okupilo najbolje što u regionu postoji u svojim strukama. Meni je to čast i olakšava moje staračke muke i depresije. Moja zahvalnost je u tom smislu ogromna", rekao je Sidran.

Elma Juković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elma Juković (Foto: I. Š./Klix.ba)

Mladi glumci Elma Juković i Davor Golubović naglasili su da im je iznimna čast i privilegija što su dio ovog projekta.

"Iza nas je intenzivan proces rada u kojem smo dali sebe potpuno. Sigurna sam da smo napravili dobru stvar i nadam se da će publika to prepoznati", rekla je Juković.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U uspjeh predstave siguran je i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

"Stvari u životu trebaju fermentirati, jer se nikada ne može iz diskursa prezenta govoriti o značaju nečega. Prema tome, tek ćemo možda za godinu shvatiti kakvu smo pobjedu napravili, ali ja sam siguran da smo napravili veliku i značajnu predstavu za ovaj teatar, kulturnu scenu BiH, ali i regiona", rekao je Hadžihafizbegović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Uloge u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" ostvarili su Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Davor Golubović, Elma Juković, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić. Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Nakon premijernog izvođenja 15. marta, predstava "Sjećaš li se Doli Bel" će na sceni Kamernog teatra biti izvedena 16., 18., 19., 20., 26. i 27. marta. Karte možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema Kupikartu.ba.