Prema tekstu Susan Sontag
0

Sutra u SARTR-u ne propustite pogledati predstavu "Alice u krevetu"

N. O.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Sutra, 20. aprila, publika će ponovo moći pogledati predstavu "Alice u krevetu", nastalu prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltán Balázsa.

Alice u krevetu s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti. Alice James (1848.-1892.), sestri svjetski renomiranog američkog romanopisca Henryja Jamesa i velikog psihologa i filozofa Williama Jamesa.

U dobi od devetnaest godina Alice je pala u duboku depresiju, patila je od nekih opskurnih i iscrpljujućih bolesti, ostajala u krevetu, htjela počiniti samoubistvo, pisala dnevnik i umrla u dobi od četrdeset četiri godine. U Sontaginoj drami, Alice James se stapa s još jednom velikom Alice svog vremena, junakinjom avantura u zemlji čudesa Lewisa Carrolla.

Jedinstveno strukturirana drama smatra se cikličkom projekcijom apoteoze očaja, frustracije, bijesa i pobjeda. Kružni narativ na više razina otkriva labirinte Aliceine traumatizirane duše, razloge porodičnih sukoba. Zaokretna, višeslojna priča istražuje labirinte Aliceine ranjene duše i uzroke vječnog porodičnog sukoba.

Susan Sontag je o vlastitom radu napisala: "Mislim da sam se cijeli život pripremala napisati Alice u krevetu. Predstava, dakle, o tuzi i ljutnji žena; i naposlijetku, predstava o mašti. O stvarnosti mentalnog zatvora. Trijumfima mašte, ali pobjede mašte nisu dovoljne".

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Scene MESS.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana-Mia Karić , Kemal Rizvanović, Sanjin Arnautović, Matea Mavrak, Hana Zrno i Enes Kozličić

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila [email protected] ili na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745