{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra se otvara nova sezona u Galeriji "Roman Petrović"

F
18.9.2011. u 09:50
0
1
Sutra se otvara nova sezona u Galeriji "Roman Petrović"
0
Sutra se otvara nova sezona u Galeriji "Roman Petrović"
Foto: Ilustracija
Otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Muhameda Ćeifa, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Galerija "Roman Petrović" će u ponedeljak početi novu umjetničku sezonu 2011./2012.
Riječ je o samostalnoj izložbi ovog umjetnika kojom će ovdašnjoj publici predstaviti sažetak deset godina njegovog rada nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti.

Ćeif je istaknuo za Fenu da se, s obzirom na manji izložbeni prostor Galerije "Roman Petrović", odlučio za selektivnu izložbu za koju je izabrao trideset radova iz svake godine njegova rada, i različitih stvaralačkih etapa od 2000. do 2011. godine.

"Iz svake godine rada pretežno će biti zastupljena po dva do tri rada iz različitih ciklusa. Moja preokupacija i rukopis tokom deset godina isključivo je tehnika ulje na platnu, a motivi radova su iz života, s nazivima ciklusa - "Riba", "Impresija", "Motivi" i "Figuracija". Zastupio sam sva razmišljanja koja se me okupljala tokom godina", kazao je on.

Ćeif navodi da su neke slike rađene i tehnikom ulja na kartonu ili dasci, s obzirom na njegovu želju da eksperimentira s materijalima. Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi pretežno su srednjeg formata.

Izložbu će otvoriti istaknuti likovni kritičar Sulejman Bosto.

On je u pratećem katalogu zapisao da je riječ o slikarstvu koje se potpuno predaje ili ostaje potpuno vjerno praelementu slikarstva - boji, odosno iskustvu boje u njenom čistom, izvornom obliku i potencijalu.

"Muhamed Ćeif svoje slikarsko iskustvo razvija u pravcu apstrahiranja od figuralnosti, a u korist traganja za iskustvom čistog supstrata boje, njezinih mogućnosti, njezinih odnosa i njezinog ekspresivnog potencijala. U tom smislu boja ne fungira kao ''omot'' ili ''ljuštura'' fenomena nego kao sam, čisti fenomen za sebe", naveo je Bosto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: